Начало Водещи Министър Богданов: Ще се опитаме да предотвратим нерегламентирано увеличение на таксите за...

Министър Богданов: Ще се опитаме да предотвратим нерегламентирано увеличение на таксите за мобилни услуги

149
Богдан Богданов
Снимка: БТА

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов обяви, че ще използва всички механизми на държавата, за да предотврати нерегламентирано увеличение на таксите от страна на мобилните оператори, ако не бъдат представени аргументи за повишаването на цените. Това той заяви в интервю за bTV.

Министърът добави, че ще се проведе среща между Министерството на икономиката и мобилните оператори, като първата среща е планирана за следващата седмица. Целта на срещите е да се разберат аргументите за повишаването на цените за мобилните услуги, както и да се проучат финансовите резултати, печалбите и оперативните разходи на мобилните оператори.

„Много ясно трябва да се обясни защо българските граждани трябва да плащат повече“, коментира министърът.

От „Виваком“ съобщиха, че вдигат цените си с 4,7% от февруари поради инфлацията и повишените си разходи. Също така, и „А1“ отбелязват увеличаване на разходите си и заявиха, че това налага да извършат индексация на месечните абонаменти. Омбудсманът Диана Ковачева определи като неоснователно искането на мобилните оператори за ново вдигане на абонаментите и припомни, че миналата година телекомите вдигнаха цените си с над 15% заради „съществената инфлация“.

Отговаряйки на въпрос за своята бъдеща политическа кариера, министърът каза, че важното в момента е да свършат работата, за която са назначени.

„Ротацията е технически елемент, който обаче не трябва да е основата на нашата дискусия за бъдещето на България“, коментира той.

Богданов уточни, че все още не са започнати разговори с него относно неговото бъдещо място в следващия кабинет.

„В момента, както споделиха премиерът и вицепремиерът, има разговори на ниво Министерски съвет между двамата и с партийните групи, оценява се работата на всеки един от нас“, посочи министърът.

Той изрази надежда, че по време на разговорите с него ще бъдат обсъдени приоритетите и целите на Министерството на икономиката и, ако бъдат подкрепени, те да бъдат изпълнени от текущия или следващия състав на ведомството.

Още новини от деня – четете тук