Начало Водещи ЦРУ, Катар и Египет в опит да постигнат примирие в Газа, Нетаняху...

ЦРУ, Катар и Египет в опит да постигнат примирие в Газа, Нетаняху изключва изтегляне на войските си

104
Израел, Газа
Ивицата Газа
Снимка: БТА

Изследване на предложението за шестседмично примирие в Ивицата Газа, предложено от Катар, с подкрепата на Египет и израелските разузнавателни служби, се провежда от палестинската групировка „Хамас“. Израелският премиер Бенамин Нетаняху обаче заяви, че няма да изтегли своите войски от анклава. Това предложение беше представено на ръководителите на „Хамас“, които обявиха, че го разискват.

Седмиците на преговори забуксуваха, след като Израел отказа да приеме искането на „Хамас“ за постоянно прекратяване на огъня като част от споразумението. Лидерът на „Хамас“ Исмаил Хания заяви, че групировката е отворена за всякакви сериозни инициативи, които водят до всеобхватно прекратяване на военните действия. Той настоя, че израелските сили трябва да се оттеглят от Газа, за да се върнат разселените палестинци в домовете им и да се осъществи размяна на затворници.

Въпреки надеждите за споразумение, израелският премиер Нетаняху отхвърля постоянното прекратяване на военните действия и освобождаването на терористи. Той заяви, че войната ще продължи, докато Израел постигне целите си.

Предложението за примирие включва пълното освобождаване на заложници, изтегляне на израелските войски от Газа и увеличаване на хуманитарната помощ за анклава. Източници, запознати с преговорите, разкриват различни аспекти на споразумението, предоставящо рамка за размяна на затворници и заложници между „Хамас“ и Израел.

Израелска армия призна, че наводнява тунели на „Хамас“ в Газа, за да ги неутрализира. Тунелите се използват за обикаляне на израелската блокада и се свързват с външния свят. Методът за наводняване се прилага само на подходящи места, без да застрашава населението.

Още новини от деня – четете тук