Начало Водещи Учени откриха: В женските сълзи има химикали, които блокират мъжката агресия

Учени откриха: В женските сълзи има химикали, които блокират мъжката агресия

144
Снимката е илюстративна

Снимката е илюстративна

Според изследване на израелски учени, сълзите на жените съдържат химикали, които блокират мъжката агресия. Тези състави водят до намаляване на мозъчната активност, свързана с агресията, което ограничава подобно поведение при мъжете. Ефектът се получава, след като мъжете усетят сълзите.

Изследването от Научния институт „Вайцман“ показва, че сълзите на жените имат сходен ефект с гризачите, като блокират мъжката агресия. Това е пример за социална хемосигнализация, който в случая с хората е рядък и по-слабо разбран. За да установят дали имат същия ефект при хората, изследователите наблюдават реакциите на група мъже, които участват в специална игра за двама. Част от доброволците са изложени на сълзи на жени, докато други получават физиологичен разтвор за сравнение.

Играта е създадена, за да предизвика агресивно поведение срещу съперника, и резултатите показват, че агресивното поведение спада с повече от 40% след контакт с женските сълзи. Откритията предлагат важна връзка между сълзите, мозъчната активност и агресивното поведение, като подчертават, че социалната хемосигнализация играе роля в регулирането на човешката агресия.

Тази връзка между сълзите, мозъчната активност и агресивното поведение беше публикувана в изданието със свободен достъп PLOS Biology.

Още любопитни новини – четете тук