Начало Водещи На третия ден след Рождество Христово празнуваме Стефановден

На третия ден след Рождество Христово празнуваме Стефановден

214
Свети Стефан, стефановден

Днес е Стефановден! Честваме Свети Стефан, празникът, който е на третия ден след Рождество Христово – 27 декември. Свети Стефан беше първият мъченик за Христос, борещ се за вярата пред еврейските първенци. Те го изведоха извън града и го убиха с камъни. Това се случи през 37 година.

От Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан първомъченик, защото беше една от първите жертви на християнската вяра. Той беше първият християнски мъченик и архидякон в устройващата се Йерусалимска община. В нея хора от всички среди се събираха, богатите предоставяха имотите си за общото благополучие, а Св. Стефан посочваше дейността и призванието на отделните членове. Това може да се смята за първата реална християнска община, която беше толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили Св. Стефан и го убиха.

Стефановден празнуват около 248 000 българи.

Празнуват всички с имената Стефан и Стефка и производните им: Стефи, Стефко, Стефанка, Стефания, Фани, Теки, Венчо, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стан, Стамена, Станчо, Станимира, Станислава, Стане, Цако, Цанко, Цано, Цанчо, Цанка, Стою, Стоян, Стояна, Стоичко, Шон, Шона.

Още новини от деня – четете тук