Начало Водещи За жените и алкохола

За жените и алкохола

449
Алкохол


Изследвания показват, че жените са се пристрастили към алкохола през последните 100 години, подобно на мъжете. Този факт води до по-сериозни здравословни проблеми за жените, включително чернодробни, сърдечни и мозъчни заболявания, както и увеличен риск от рак на гърдата. Според учените, това се дължи на влиянието на женските хормони, които ускоряват усвояването на алкохола.

Въпреки че броят на хроничните алкохолици сред мъжете е по-голям, новите изследвания показват, че жените на възраст между 1991 и 2000 година употребяват алкохол наравно с мъжете. Това води до увеличаване на смъртността сред жените, предизвикана от прекомерната консумация на алкохол.

Тази тенденция води и до увеличение на случаите на цироза на черния дроб и на алкохолно отравяне сред жените. Забелязва се, че жените имат по-трудно време в отказването на алкохола поради особеностите на техния мозък.

Учените от университета в Илинойс проведоха изследвания, които показват, че увеличеното ниво на естроген увеличава консумацията на алкохол при жените. Според тях, това е свързано с висока активност на мозъчните рецептори спрямо естрогените, което води до по-голяма удовлетвореност от алкохола.

Тези открития подчертават важността на борбата с алкохолната зависимост сред жените и необходимостта от специфични подходи към лечението и отказването на алкохол.

Още любопитни новини – четете тук