Начало Водещи Сухопътната офанзива на Израел вече обхваща всички части на Газа

Сухопътната офанзива на Израел вече обхваща всички части на Газа

159
Пушек се вдига над ивицата Газа след израелска бомбардировка 3 декември 2023 г
Пушек се вдига над ивицата Газа след израелска бомбардировка 3 декември 2023 г. – снимка: АП/БТА

Израелските военни съобщиха, че началото на техните сухопътни операции вече обхваща цялата територия на Газа и заповядаха нови евакуации в пренаселения Юг. Заявиха също, че операциите срещу организацията „Хамас“ ще бъдат изпълнени с пълна сила както на север, така и на юг, предаде БТА.

Поръчките за евакуация бяха последвани от масивни бомбардировки, а палестинците заявиха, че нямат къде да се приберат в малкия енклав, затворен от Израел и Египет.

Голяма част от приблизително 2,3 милиона жители на ивицата Газа се стекоха в южната част на територията, след като Израел заповяда на цивилното население в първите дни на войната да напусне северните райони на Газа.

Според ООН, 1,8 милиона палестинци в Газа са били принудени да бъдат разселени. Почти 958 000 от тях се намират в 99 обекта на ООН в южната част на страната, съобщи Жулиет Тома, директор по комуникации в Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

След мракненето, в централния град Дейр ал Балах се чуваха пушечни изстрели и грохот от артилерийски обстрел, а небето се осветяваше от сигнални ракети. В небето над втория по големина град в Газа – Хан Юнис – се чуваха звуци от дронове.

Върховният комисар по правата на човека на ООН Фолкер Тюрк призова за прекратяване на конфликта, като заяви, че страданията на цивилното население са непоносими.

Междувременно Израел заяви, че от началото на своята сухопътна операция в ивицата Газа на 27 октомври са били открити 800 шахти, водещи към голяма мрежа от подземни тунели и бункери, използвани от организацията „Хамас“. Повечето от половината от тези шахти са унищожени от израелските сили, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на израелската армия.

Организацията „Хамас“ заяви, че разполага със стотици километри тунели – мрежа, сравнима по размери с метрото в Ню Йорк – които използва за защита и оперативни бази. Това ги прави главна мишен за израелските въздушни удари, при които армията използва боеприпаси, предназначени за унищожаване на бункери на голяма дълбочина. Израелският армейски инженерен корпус използва специални роботи, за да открие и унищожи входовете към подземната мрежа.

„Тунелите често се намират в цивилни райони, много от които са близо или в цивилни сгради и структури, като училища, детски градини, джамии и детски площадки“, се казва в изявление на израелските военни.

От около 800 шахти, съобщиха военните, 500 са били унищожени с различни оперативни методи, включително „детониране и запечатване“. Израелските сили посочиха, че освен шахтите, са унищожени и „множество километри“ от основните тунелни маршрути.

Още международни новини – четете тук