Начало Водещи Денков и Терзиев не са Борисов и не се оправдават с предишното...

Денков и Терзиев не са Борисов и не се оправдават с предишното управление

254
аламанов герб промяната

Интересно е как герберските активисти критикуват кмета Терзиев за работата на фирмите, които почистват снега, като че ли досега в София управляват извънземни същества и точно те са подписали договорите с тези фирми…

Бих искал да напомня, мило и конструктивно, че Борисов се оправдаваше със Станишев от 2009 г. до 2013 г. и с Орешарски и до днес. Но това не е от значение за герберските активисти. Те са герберски активисти и точка.

Въпреки, че Денков и Терзиев не са Борисов и не се оправдават с предишното управление, все пак трябва да използваме настоящата тежка ситуация, за да обсъдим идеи за промени и реформи. Защото не всичко мина добре през последните 48 часа.

– Договорите с почистващите фирми в София трябва да се преразгледат. Не е добре една и съща техника да се използва за почистване на улиците от сняг и за извозване на битовия отпад от кофите и контейнерите. Ако беше валяло още ден или два, София можеше да се затъне в боклук.

– Договорите с почистващите фирми по цялата страна, сключени от АПИ, също трябва да се преразгледат, защото е ясно защо.

– Договорите за почистване по цялата страна се сключват в София, но отговорността за почистването пада върху областните управители. Ако те нямат пълен контрол върху фирмите на място, как да се очаква успешно справяне?

– Топлофикацията – години наред липсва реформа. Дори и техническите екипи да се стараят да оправят проблемите, без цялостно решение ситуацията ще се влошава. А времето за т.нар. „профилактики“ ще се увеличава. В това време Софийска вода работеше безпроблемно. Цялата ситуация направи политическата платформа на един загубен кандидат за кмет смешна, като искаше национализация и изгонване на стратегическите инвеститори.

– 112 – през годините имаше много критики за работата на националния оператор. Хубаво би било да се направи информационна кампания какво може и какво не може да поеме той, за да няма неоснователни очаквания от хората.

Путин разчита на умората на Запада и на връщането на Тръмп в Белия дом

– Електроразпределителните дружества – старият проблем с паднали клони и дървета, които късат кабелите. Може да им се препоръча повече профилактика на трасетата преди настъпването на снежния сезон. Сами те могат да докажат дали са стратегически инвеститори или просто колектори.

– Столичният инспекторат – беше ясно, че есента беше прекалено топла, беше ясно, че идва сняг. С други думи, беше ясно каква може да е потенциалната заплаха. Инспекторатът трябваше да инспектира по-рано дали почистващите фирми са готови, дали дърветата са орязани, дали 112 работи, дали всички екипи за отстраняване са на място. Явно се налага цялостна реформа в тази структура.

– Повече комуникация – хората чакаха извънредните новини в медиите и включванията на кореспонденти от някои градове, за да получат информация. Обикновено в кризисна ситуация се препоръчва Националният кризисен щаб да провежда пресконференции на всеки 4 часа, за да даде пълен доклад за всеки район в страната, както и за общата ситуация.

И да, надявам се, че Столичният общински съвет ще заработи, за да може да има реални действия. Без повече да се обръща внимание на тези, които целенасочено блокират дейността му.

Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на Любомир Аламанов.