Начало Водещи Денков: Няма индикации, че някой от България съдейства на Русия да заобикаля...

Денков: Няма индикации, че някой от България съдейства на Русия да заобикаля санкциите

115
Николай Денков
Николай Денков
Снимка: БГНЕС

В момента не се наблюдават никакви извънредни ситуации, които да показват, че някой от България участва в обход на петролните санкции, наложени на Русия.

Това заяви министър-председателят Николай Денков в отговор на въпрос, свързан със слуховете, че бургаската рафинерия „Лукойл“ избягва санкциите.

По-рано днес в парламента бяха отправени критики и нападки във връзка с твърденията, че правителството скрива износа на петрол от руската рафинерия в нарушение на санкциите.

„Проверката на ЕК на българската рафинерия „Лукойл“ е добра и ще даде допълнителна сигурност, че тя е обективна и пълна“, каза Денков, цитиран от БНТ.

„От вчера се вижда комбинация от верни факти и невярни предположения, които са представени по един едностранчив начин, който може лесно да се използва за политически цели“, добави премиерът.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обвини управляващите, като посочи, че сделките са били прикривани от „сегашния премиер, миналогодишния и финансовия министър“, като по този начин изключи служебните правителства на президента Румен Радев.

„Призоваваме НАП и митниците да разследват всички сделки, свързани с дерогацията, за да се установи дали има нарушения и да се назначи особен управител от държавата“, заяви Радослав Рибарски, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Според Рибарски, ако се установят нарушения, законодателството предвижда въвеждането на особен управител в рафинерията. Той подчерта, че с оглед на зимните месеци и необходимостта населението да бъде осигурено, дерогацията трябва да бъде отменена най-късно до март.

Междувременно от ГЕРБ заявиха, че ще внесат предложение за отмяна на дерогацията.

Още новини от деня – четете тук