Начало Водещи Дерогацията – ябълката на раздора за политическите партии

Дерогацията – ябълката на раздора за политическите партии

88
Народно събрание

Снимка: БТА

Партиите ГЕРБ-СДС и ДПС изискват да бъде отменена дерогацията веднага. Партията „Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) смята, че отмяната й може да стане най-рано през март и призовават Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ да разследват сделките на „Лукойл“ в периода, в който компанията се е възползвала от правото на дерогация. Опозиционните сили – „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ подкрепят дерогацията.

От „БСП за България“ настояха за отговор на въпроса дали правителството е подпомагало „Лукойл“ да нарушава дерогацията.

Финансовият министър Асен Василев поиска преди година от страната ни да се възползва от правото на дерогация пред ЕК. Година по-късно Европейската комисия ще иска обяснения от България за „вратичка“, от която се е възползвала „Лукойл“ при упражняването правото на дерогация. Темата бе коментирана в кулоарите на парламента от парламентарно представените политически сили.

Депутатът от парламентарната група „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и член на Комисията по енергетика в парламента Радослав Рибарски каза, че Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ трябва да започнат разглеждане на всички сделки, сключени от „Лукойл“ по времето на дерогацията, за да бъде изяснено дали има злоупотреба със санкциите или с условията по тази дерогация. Според Рибарски, ако бъдат установени нарушения, законодателството предвижда въвеждането на особен управител в рафинерията. Той бе категоричен, че отпадането на дерогацията трябва да стане най-рано през месец март.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента (ГЕРБ-СДС) Делян Добрев заяви, че се радва, че ЕК започва разследване и изрази надежда, че дерогацията ще падне по най-бързия възможен начин. Той обясни, че правото на дерогация се въвежда на национално ниво, не от ЕК, а от Министерския съвет.

Партиите, които не подкрепят отпадането на дерогацията, са „про-Путин“ подкрепящи партии, коментира председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Той каза още, че разследването, започнато от ЕК, е нещо много хубаво и трябва да приключи в България.

Представител на партията „Има такъв народ“ Павела Митова каза, че ако Европейската комисия са открили нарушения след отпадането на дерогацията, тези нарушения трябва да се разследват и отговорните лица да понесат своята наказателна отговорност.

От „Възраждане“ коментираха, че дерогацията е била въведена с единствената цел българският вътрешен пазар да има нефтени продукти и към настоящия момент това работи. Председателят на парламентарната група и лидер на партията Костадин Костадинов коментира, че нараства натискът върху българската рафинерия.

Още новини от деня – четете тук