Начало Водещи Емил Соколов само за ДЕБАТИ: Събаряне на правителството е малко вероятно, ГЕРБ...

Емил Соколов само за ДЕБАТИ: Събаряне на правителството е малко вероятно, ГЕРБ и ДПС имат нужда да се прегрупират

174
Емил Соколов
На снимката: Емил Соколов

След резултатите от местните избори, събарянето на правителството и провеждането на предсрочни парламентарни избори се очаква да се случи. ГЕРБ и ДПС са в състояние да се прегрупират, за да осъществят този ход.

Това съобщи политологът д-р Емил Соколов в интервю за ДЕБАТИ.БГ.

„И двете партии са в процес на подготовка за предсрочни избори и работят активно в тази насока. Според мен те взаимно подкрепят един друг. Не мисля, че чувстват някаква сериозна заплаха, но сигурно се изправят пред напрежение“, поясни той.

Според него в двете партии има сериозно напрежение след резултатите от изборите.

„ГЕРБ е в напрежение след резултатите във Варна, където водещият фигурант в партията е изгубил влияние и следователно Славена Тончева загуби депутатския си пост. В ДПС напрежението идва от Пазарджик, където има неочакван обрат. Градът, който преди беше в рамките на ДПС, вече има кмет от ПП-ДБ. Това определено няма да бъде добре прието, а лидерът Мустафа Карадайъ ще изпита притеснение“, коментира още Соколов.

Според него факторът, който ще доведе до събарянето на правителството, ще идва от изискванията на Делян Пеевски.

„Той в един момент ще поиска нещо, което няма да може да му бъде предоставено и това ще доведе до падането на правителството. Тогава и ГЕРБ и ДПС ще се надяват, че ще са в по-добра позиция“, каза той, като предвиди пакет от изменения в двете партии.

„ДПС вероятно ще търси по-високи резултати. Те се надяват на подкрепа, достатъчна за формиране на правителство с ГЕРБ“, допълни политологът.

Той сподели, че ГЕРБ също има проблеми, като загубата на подкрепа в областните градове и общини.

„Това означава загуба на гласове при предстоящите избори. Ако партията иска да участва в коалиционно правителство, гласовете са жизненоважни за тях. В момента ставаме свидетели на различни маневри и търсене на подходящи кандидати, но този процес ще отнеме време. Затова смятам, че събарянето на правителството в близко бъдеще е малко вероятно, тъй като и ГЕРБ, и ДПС имат нужда от време, за да се прегрупират“, допълни още политологът.

Според него ПП-ДБ също е изправена пред спад в подкрепата, но, въпреки скандалите, те спечелиха местната власт в София и Варна, където живее около 1/3 от населението на страната.

Цялото интервю ще бъде публикувано утре.