Начало Водещи Нетаняху с ултиматум към „Хамас“: Няма да прекратим огъня, докато не бъдат...

Нетаняху с ултиматум към „Хамас“: Няма да прекратим огъня, докато не бъдат върнати всички над 240 заложници

223
Бенямин Нетаняху
Снимка: БТА

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху отново отхвърли призивите за прекратяване на огъня в Газа, докато не бъдат върнати всички над 240 заложници, пленени от Хамас по време на нападението на 7 октомври, според информацията на „Гардиън“.

Бенямин Нетаняху заяви пред екипажите на въздушните и наземните сили във военновъздушната база „Рамон“, че „няма да има прекратяване на огъня без връщането на нашите заложници“. Той добави, че ще продължи в борбата, докато не победи враговете си.

Това потвърждава позицията на правителството.

В същото време израелската армия обяви, че извършва „масирани удари“ в Газа, които ще продължат и в следващите дни. Според информацията на БТА, палестинската територия е разделена на южна и северна част.

Хамас обвини Израел в „интензивни бомбардировки“ около болници в северната част на Газа, след което телекомуникациите са били прекъснати. Според ръководителя на медийната служба на Хамас, са нанесени особено силни удари в района на най-голямата болница на палестинската територия – „Ал-Шифа“.

Израелските въоръжени сили обвиниха Хамас в използване на болници във военната си кампания, като Хамас отрича тези обвинения и обвинява Израел в разпространяването на лъжи.

Лидерите на 18 международни организации, сред които УНИЦЕФ, Световната програма за прехрана и Световната здравна организация, изразиха съжаление за броя на жертвите във войната между Израел и Хамас и призоваха за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“.

Според данни на Хамас, от началото на войната при непрестанните израелски бомбардировки са загинали 9 770 души, като половината от тях са деца.

Още международни новини – четете тук

Още новини от днешния ден – четете тук