Бебе кърмене

Mлякото е най-важният елемент от храненето на бебето. Състои се от над 200 различни вещества като протеини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерали, ензими и хормони. Считано за „чудотворна субстанция“, майчиното мляко е перфектният антидот за микробите, които побеждава в мига, в който бебето започне да суче. Експерти твърдят, че кърмата може да се бори дори с полиомиелит и свински грип. Лекарите съветват бебетата да се хранят само с кърма поне през първите шест месеца, но при някои майки тя спира по-рано. В резултат на това бебетата са лишени от най-питателната храна, която вероятно ще получат в живота си.

Благодарение на генното инженерство, някои от съставките вече могат да бъдат възпроизведени в лаборатории, информира „Сабах“.

Професорът по детска гастроентерология и диетология Ендер Пехливаноглу заяви, че кърмата е защитен механизъм номер едно за имунната система на бебетата. Ето защо той приветства пробива на учените за производство на кърма в лаборатории. Според него това е страхотна новина за майките, чието мляко не идва веднага или спира преждевременно, както и за недоносените бебета.

„Някои съставки в майчиното мляко могат да се произвеждат в лаборатории, като продуктът действа точно като майчиното мляко. Въпреки това, все още няма пълна реплика на кърмата, а тази, която имаме, все още е скъпа, така че не е достъпна за повечето хора,“ каза професор Пехливаноглу.

Последните проучвания показват, че бебетата, които се хранят с кърма, стават по-умни, по-здрави и по-успешни, особено при изграждане на академична кариера. Майчиното мляко е също и канцерогенно, което означава, че бебетата, хранени с кърма са по-малко изложени на риск от ракови заболявания по-късно в живота си.

предишна статияС традиционни облекла и много змии италианците отбелязаха годишния си фестивал на змията
следваща статияСлънчево време с променлива облачност днес