Анчелоти

Карло Анчелоти винаги е срещал трудности в Байерн (Мюнхен) откакто пристигна в клуба в сянката на Пеп Гуардиола, от когото наследи отбор спечелил требъл. Италианецът трябваше да сложи своя отпечатък и плана му не беше чак толкова лош.

С Гуардиола Байерн спечели три титли в Бундеслигата, две Купи на Германия, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство, но липсата на трофея от Шампионската лига в този списък е видна.

Три поредни отпадания от Атлетико Мадрид, Барселона и Реал Мадрид положиха семената на съмнението в проекта на Гуардиола. Байерн се обърна към Анчелоти след напускането на испанеца, като в него видяха възможността за промяна, която включваше адаптирането на „тики –таката” в по-директен подход, когато е необходимо.

Репутацията на Анчелоти на треньор, който държи играчите му да са щастливи, също бе оценено от ръководството, но дори и той имаше проблеми с характери като Рибери и Мюлер. Да не говорим за натиска на който беше положен от бивши играчи като Матеус и Ефенберг.

Както с Гуардиола, избора на Анчелоти не беше пълен успех, въпреки спечеления шампионат и две домашни купи. Клубът не обръщаше много внимание на критиките след загубата от Ростов в Шампионската лига през изминалия сезон. Анчелоти игнорира медиите и се концентрира върху непрекъснатата ротация на състава за да предпази играчите от контузии. Целта беше отбора да се намира в добра форма по време на елиминациите, но на четвъртфиналите Реал (Мадрид) се оказа непреодолим.

Гуардиола се провали в опита си да спечели Шампионската лига с Байерн, Анчелоти също се провали и в опита си да наложи по-директен и завършен стил на игра. Тежката загуба с 3:0 от Пари Сен Жермен беше последния мач, които бележи най-лошия старт на сезона след 2010-2011 година със само 13 точки от 18 мача. Анчелоти се превърна в първия треньор на Байерн, уволнен преди декември след Хайнкес през 1991-ва година.

Статистиката му начело на баварците не е чак толкова лоша с 42 победи, 9 загуби, 9 равенства, 156 отбелязани гола и 50 получени. Вината не лежи само в италианеца, имайки в предвид трансферното лято, когато ръководството не успя да подпише с желаните от него футболисти. Слабата подготовка също говори за факта, че Байерн вече не е това, което беше.

Алберто Рубио, Марка

предишна статияЧервен любимец с основна заслуга при обрат на Динамо срещу Партизан (ВИДЕО)
следваща статияОт 3 октомври стартира лотарията за „зелена карта” за САЩ