Начало Водещи 9,5 милиарда долара компенсации за „дизелгейт“

9,5 милиарда долара компенсации за „дизелгейт“

3214
Фоксваген обезщетение

Volkswagen е платил около 9,5 милиарда долара от 2016 г. на американците, измамени от устройства, инсталирани от германския производител в автомобилите, за да заобиколят стандартите за борба със замърсяването, съобщи федералният орган за защита на потребителите.

Този международен скандал, известен като „дизелгейт“, опетнява имиджа на Volkswagen от години.

Признанието

След разкритията през септември 2015 г., Volkswagen призна, че е модифицирал 11 милиона автомобила по целия свят с програма, която може да ги накара да изглеждат по-малко замърсяващи в лабораторни тестове, отколкото в действителност.

„Когато казахме на собствениците на автомобили от марката „ Фолксваген “ или „ Порше “, филиал на производителя във Волфсбург, че ако искат могат да върнат автомобила си или да го адаптират към стандартите, повече от 86% предпочетоха да върнат автомобила“, посочи в доклада си Федералната комисия по търговия.

„Купувачите получиха обратно всички пари, инвестирани в покупката“, казаха от агенцията, като квалифицираха плащането на Volkswagen „най-голямата програма за възстановяване на средства в историята на САЩ“.

Съдебни действия

Германската компания е изправена пред множество съдебни действия от избухването на скандала.

Едно от най-чаканите съдебни дела в Германия е това на бившия шеф на Audi Рупърт Щадлер, който ще се яви в съда от 30 септември.

Случаят може да струва на Volkswagen около 35 милиарда долара, включително 9,5 милиарда долара, платени на клиентите му в САЩ

предишна статияСлужителите в Google ще работят дистанционно до юли 2021
следваща статияТелците са заредени с оптимизъм, сложен ден за Девите