Начало Свят 9 мита за самолетите, в които вярваме заради киното

9 мита за самолетите, в които вярваме заради киното

2252
самолет

Често ни се налага да чуваме думи като: „В живота нещата не стоят като в киното“. Те касаят не само екшъните и любовните филми, но доста други теми – например авиацията. Съществуват много митове, заблуждения и предубеждения, в които вярваме заради филмите, пише Profit.

1. Скритият проход под седалките за пътници
Съществува мит, че в самолетите има цял лабиринт от секретни проходи. Такъв няма!

2. Всичко е свършено, ако двигателят спре
Разпространен мит е, че излезе ли двигателят от строя, пътниците отиват на дъното на океана. Историята познава примери, когато малки самолети са успявали да се приземят и без работещ двигател. Колкото до пътническите лайнери, повечето модели днес умеят да кацат само с един работещ двигател.

3. Турбулентност – тя е много страшна
Друг мит, породен от киното. Турбуленцията е нещо напълно нормално. Атмосфрета на планетата не е гладка и спокойна.

4. Дупка в корпуса на самолета ще е фатална
Много популярен мит е, че ако бъде отворена дупка в корпуса на самолета, ще настъпи огромен хаос. Това не е така. Ако самолетът не се счупи на няколко части заради нарушения в конструкцията, налягането на салона и околната среда се балансира само за няколко секунди. В салона ще бъде много шумно и неприятно, но въздухът ще престане да „тегли“ всички вещи навън.

5. Вратите се отварят с леко движение на ръцете
Отварянето на вратата на лайнер, който е издигнат на голяма височина, е възможно. Как? Ако приложите усилие, което възлиза на масата на около 10 000 кг, ще се получи!

6. Горивният отсек е като бомба
Авиационното гориво се произвежда така, че да съхранява възможно най-дълго своите устойчиви на огън качества.

7. Мълния може да свали самолета
Всеки авиолайнер веднъж на година бива удрян от мълния. Статистиката сочи, че всеки ден не по-малко от 50 самолета биват улучвани по време на полет. Последният паднал самолет заради мълния е от 1962 г.

8. Въздушната тоалетна се чисти по време на полет
Тоалетната на борда на самолета не работи така, както в стар влак. Никой не изхвърля отпадните продукти по време на полет. Това е невъзможно от техническа гледна точка.

9. Полет без автопилот е невъзможен
В съвременните самолети автопилотът е най-малкото дублирана система, която е инсталирана на три различни компютъра. Второ, пилотите все още се наемат, за да управляват самолетите, а не просто, за да седят в пилотската кабина.