Начало Свят 80 държави подкрепиха декларация срещу войната в Украйна

80 държави подкрепиха декларация срещу войната в Украйна

69
Срещата за Украйна в Швейцария
Срещата за Украйна в Швейцария

Руската война в Украйна предизвиква големи страдания и разрушения, но за да се постигне мир, е необходимо участието на всички страни, съобщава Ройтерс, цитирайки заключителната декларация от двудневната украинска среща на върха в Швейцария.

Декларацията отбелязва, че Русия продължава войната си срещу Украйна, създавайки рискове и кризи с глобални последици.

Въпреки че документът не беше одобрен от всички участващи държави, 80 от 93-те участници я подкрепиха, според информация от швейцарските домакини на срещата.

Сред страните, които не подкрепиха декларацията, са шест държави от групата Г-20, както и други държави като Армения, Бахрейн, Тайланд, Либия, Обединените арабски емирства, Колумбия и Ватикана.

Срещата разгледа въпроси като ядрена безопасност, обмен на затворници и износ на храни от Украйна, като се надява на участието на Русия в бъдеще, при условие че зачита териториалната цялост на Украйна.

Ирландският премиер Саймън Харис предупреди, че нарушаването на принципа на мир може да доведе до сериозни рискове за свободата на държавите.

Анализаторите не очакват срещата да има непосредствено въздействие върху войната, като ключови страни като Русия и Китай не бяха поканени. Въпреки това, се надяват, че тя може да насочи вниманието към конфликта в Украйна, в период, когато други събития привличат вниманието на света.

Основните теми на срещата – ядрена безопасност, продоволствена сигурност и обмен на затворници – се очаква да бъдат включени в заключителното изявление, представляващи „минимални условия“ за бъдещи преговори с Русия.