Начало Водещи 80 години от десанта в Нормандия: Световни лидери от двете страни на...

80 години от десанта в Нормандия: Световни лидери от двете страни на Атлантика почетоха загиналите

119
Крал Чарлз трети, кралица Камила, френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит Макрон пред мемориала във Вер-сюр-Мер
Крал Чарлз трети, кралица Камила, френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит Макрон пред мемориала във Вер-сюр-Мер

Световни лидери от двете страни на Атлантика се включиха днес във възпоменателните прояви по случай 80 години от десанта на съюзническите сили в Нормандия по време на Втората световна война.

Звездната атракция в Нормандия тази седмица със сигурност не са световните лидери, а оцелелите ветерани от Деня Д, най-младите от които сега са на 90 години. Където и да пътуват те са почитани и фотографирани, особено от местните жители.

Ветерани от Десанта в Нормандия
Ветерани от Десанта в Нормандия

Точно по изгрев слънце, Кралският ирландски полк проведе служба на плажа Суорд, на мястото, където преди 80 години британски войници акостират, за да започнат битката срещу окупационните германски сили.

Гайдари и барабанисти се събраха да свирят на мястото, където гайдарят Бил Мълин, личният гайдар на лорд Ловат, слязъл на брега в деня на десанта. Той е бил единственият мъж, който е бил облечен в килт с тартана на клана Камерън – същият, който баща му носел във Фландрия по време на Първата световна война. Интересен факт е, че през цялото време докато свири, в разгара на битката, не е засегнат от нито един вражески куршум.

Уелският певец сър Том Джоунс излезе на сцената, за да изпълни I Won’t Crumble With You If You Fall. Преди него песен изпъни и британския певец и актьор Джони Флин. А актьорът Мартий Фрийман чете спомени на ветерана Джо Майнс, втори полк от батальон Есекс, който акостира на плажа в Нормандия преди 80 години и който присъства на днешната церемония.

„Джо Майнс, разчиства мини.
Един от нашите колеги стъпи върху една и му взриви крака. Целият му крак изчезна. Войната е брутална. Бях на 19, когато пристигнах тук, но все още бях момче. Не ме интересува какво говорят хората, не бях мъж, бях момче, и нямах представа от война и убийства“, гласяха спомените на Майнс, прочетени от Фрийман.

„Искам да изразя уважението си към тези, които не успяха да оцелеят. Нека почиват в мир“, завърши актьорът.

Отбелязване на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия

Присъстващият на церемониите британски крал Чарлз Трети говори за своето „дълбоко чувство на благодарност“ пред участниците в десанта в Нормандия, обръщайки се към разчувстваните и със сълзи на очи ветерани.

„С най-дълбоко чувство на благодарност си спомняме за тях и за всички онези, които са служили в този критичен момент.“, каза той и допълни, че ветераните от кампанията в Нормандия „са все по-малко на брой“.

Той описа „огромната привилегия“ да присъства на предишните седем възпоменания на Деня Д.

„Никога няма да забравя натрапчивата гледка и звуците на хилядите фигури, гордо маршируващи по тези плажове, на фона на френския залез“, каза още крал Чарлз.

След това той положи венец на мемориала във Вер-сюр-Мер с прикачена бележка, засягаща жертвите, направени в деня на Десанта. Световни лидери, включително френският президент Макрон и министър-председателят Риши Сунак, ги последваха, също полагайки венци.

След това френски свещеници проведоха заупокойна молитва, докато военни самолети прелитаха над тях.

Дронове изписаха в небето „Помня“ и изрисуваха войник и британския военен изтребител „Спитфайър“.

Още международни новини – четете тук