Начало България 8-годишно българче е световен шампион по ментална аритметика. Решава 170 задачи за...

8-годишно българче е световен шампион по ментална аритметика. Решава 170 задачи за 10 минути

84
Малкият шампион
Малкият шампион

Виртуозът от Несебър Керем Хазим успява да реши 170 задачи за по-малко от 10 минути и отново доказва своя талант в математиката, спечелвайки златен медал в Испания. Той също така триумфира в един от най-трудните конкурси в Дубай и Азербайджан.

Само на 8 години, Керем показва изключителни способности. Той бързо множи, дели, събира и изважда трицифрени числа, докато рецитира стихотворения. Участва онлайн в Световната математическа лига и винаги постига максимален резултат.

„На 5 години вече знаеше таблицата за умножение и деление, а на 6 можеше лесно да смята с трицифрени числа. Вече без проблем умножаваше и делише четирицифрени числа с двуцифрени. Той е толкова бърз и ефективен, че дори ние, като възрастни хора, не можем да го следим при изчисленията“, споделя майка му, Зехра Казим, за БНТ.

„На състезание по ментална аритметика в Барселона преди седмица той спечели титлата шампион“, добавя той.

„Той е в категория на професионалистите и обикновено за 10 минути трябва да реши 160 задачи. Той се справя идеално, дори има време да провери своите резултати“, обяснява майката.

Тъй като семейството на Керем трудно покрива разходите за участие в световни първенства, той разчита на спонсори за подкрепа, съобщава Дарик.