Начало България 8 май – Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

8 май – Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

1298
червен кръст, червен полумесец

По случай Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец Българският Червен кръст организира второ издание на „Училище за хуманност“, което ще се състои на 8 май от 13:00 ч. в Мултидисциплинарното пространство ДНК в Националния дворец на културата, съобщиха от БЧК.

Събитието ще предизвика сетивата, емоциите и ума, и ще предостави пространство, в което свободно и вдъхновено ще говорим по темите, по които обикновено не смеем – освен анонимно и онлайн.

Всеки от нас има мнение – за расизма, дискриминацията, бежанците, мигрантите, ромите, хората със специални потребности. Но колко често попадаме в ситуация, в която „ние“ и „те“ се превръща в „аз“ и „ти“? Кога за последно попитахте незрящия човек как се справя в градския транспорт? Кога за последно имахте смелостта да го направите?

В нашето училище ще има място за различни видове смелост: смелостта да чуеш истинската история на човека зад обобщения медиен образ – тъжна, смешна клиширана или изненадваща; смелостта да видиш нещата, от които обичайно старателно отвръщаш поглед или отбягваш; смелостта да споделиш собствената си история; смелостта наистина да кажеш какво мислиш – и смелостта да приемеш, че някой друг не мисли като теб.

По време на „занятията“ участниците ще се опитат да се поставят на мястото на представители на различни уязвими групи – незрящи, мигранти и др. Така те ще се докоснат до тяхното ежедневие, а всички истории и мнения, които ще споделят след това, ще бъдат обединени в Малка онлайн книга на хуманността.

На събитието ще присъстват акад. Христо Григоров, д-р х.к. – председател на БЧК, проф. Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, Огнян Златев – ръководител на офиса на Европейската комисия в България, представители на дипломатически мисии, Рада Стаменкова – изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, Моника Писанкънева – Фондация “Ресурсен център Билитис“, партньори, доброволци и ръководители на БМЧК.

предишна статияАПИ: Продължават ремонтите по много пътища в страната
следваща статияБъдещето на България в ЕС и НАТО обсъдиха на форума, организиран от ДЕБАТИ.бг (ВИДЕО)