Начало Здраве 7 мита за ухапването от кърлежи: Тази информация ще запази здравето ви!

7 мита за ухапването от кърлежи: Тази информация ще запази здравето ви!

1902
Сподели
В топлите летни дни нормално е да искате да прекарате повече време в природата. При една приятна разходка в гората можете да си направ

В топлите летни дни нормално е да искате да прекарате повече време в природата. При една приятна разходка в гората можете да си направите барбекю, да се порадвате на децата, които играят с топка, на мъжете, които разговарят около огъня или на жените, които се пекат на слънце… истинска идилия, пише Zdrave.to. За съжаление, обаче, не всичко е толкова розово, колкото изглежда на пръв поглед.

Очарованието на една почивка в природата лесно може да бъде унищожено от един от най-малките жители на гората – кърлежите. Ако никога не сте се сблъсквали с ухапване от кърлежи, прочетете статията с удвоено внимание. Обърнете внимание на 7-те най-често срещани митове за кърлежите, които заблуждават много хора.

Митове за кърлежите

Кърлежите падат от дърветата
Мит. Ако все още сте убедени, че кърлежите са отлични парашутисти, тогава ще ви разочароваме. Те се изкачват само на 1,5 метра над земята и не могат да скачат.

Всъщност тези малки насекоми допълзяват по тялото от тревата или храстите и благодарение на лекото им тегло го правят почти незабележимо. За отдих в гората или в парка, изберете затворени, плътно прилепнали дрехи с ръкави. По-добре е да сте по тениска на друго място.

Ваксината няма да ви спаси от енцефалит.
Частична истина. Всъщност ваксината може да ви защити от сериозна болест само ако са изпълнени следните условия: Ваксинацията се извършва няколко месеца преди началото на сезона (обикновено през февруари). Правите това всяка година. По принцип, ходенето в гората, като разчитате на ваксинирането от миналата година е възможно, но няма да ви спаси от енцефалит, това е факт.

Ако не ухапе лично вас, сте защитени
Мит. Знаете ли каква е верижна реакция? В случай на ухапване от кърлежи, нещо подобно се случва. Ако това кръвожадно насекомо ухапе, например крава. и вие консумирате неварено мляко от нея, тогава може да се заразите чрез него. Едно ухапване – толкова много жертви! Но има добра новина: от човек може да се заразите само чрез млякото на кърмачка. Смятаме, че ще бъде излишно да припомним, че ако кърмеща жена има подозрение за енцефалит, тя незабавно трябва да спре кърменето, докато диагнозата бъде изяснена.

Кърлежите са опасни само за енцефалит
Мит. Всъщност болестите, които кърлежите могат да пренасят, не само са много, но и имат необратими последици. Не искаме да ви изплашим, но за да бъдем изчерпателни, ще дадем някои статистически данни. Сред най-страшните последици от енцефалит е парализа на ръцете, слепота, глухота и в по-тежки случаи смърт. В Сибир и Далечния изток до 80% от ухапваните хора умират. За щастие в Европа този показател е 2% и е една от най-сигурните зона.

Олиото може да извади кърлежа
Частично вярно. Със сигурност сте чували повече от веднъж, че ако излеете олио върху кърлежа, той със сигурност ще започне да се задушава и да се пусне сам. Това наистина е вярно, но с този метод на „изгонване“ на насекомото, то започва да освобождава повече слюнка, отколкото по принцип и чрез нея може да се разпространи инфекцията! Смятаме, че има повече вреда от този метод. Затова ви съветваме да забравите за него.

Коментари