Нова година

Наближава Нова година – време, когато милиони празнуват с храна, нови преживявания и неизменната целувка, докато часовникът удря 00:00 ч. Но колко от хора знаят нешо повече за този празник?

Ето 7 интересни факта за Нова година, които „Today’s Life“ подбра за вас.

1. Първото новогодишно тържество датира отпреди 2000 години. Юлий Цезар, императорът на Рим, е първият, който обявява 1 януари за национален празник. Той кръщава месеца на Янус, римският бог на вратите и портите. Янус имал две лица, едното гледало напред, а другото назад. Цезар смятал, че ще бъде подходящо месецът да бъде кръстен на този бог.

2. 45% от хората взимат кардинални решения точно на Нова година. Най-важните са: да отслабна, да стана по-съвестен, да харча по-малко и да спестявам повече, да поддържам формата и здравето сиповече и да се откажа от тютюнопушенето. 25% от взелите решения, решават да започнат да се борят за постигането им от втората седмица на януари.

3. Погрижете се на новогодишната трапеза да има листни зеленчуци. Традицията сочи, че колкото повече листни зеленчуци яде човек, толкова по-голям късмет ще има (какъв стимул за поддържане на здравето!). Традицията казва още, че бобовите растения носят успех, защото бобът и грахът приличат на монети.

4. Американците пият близо 360 милиона чаши шампанско на Нова година. Мехурчестите вълшебници датират от 17-ти век, когато е изобретен коркът.

5. Около 1 милион души се събират на Таймс Скуеър в Ню Йорк, за да наблюдават как топката пада. Падането на топката навръх Нова година се появява заради забрана за фойерверки. Първата топка през 1907 г. е 300 кг и е осветена със 100 25-ватови лампи. Настоящата топка засенчва старата (благодарение на технологиите). Днес тя е покрита с 2 688 кристала, осветена е от 32 000 LED светлини, тежи 5 380 килограма и е 3,5 метра в диаметър.

6. Не забравяйте да бъдете заобиколени от семейство или близки в навечерието на Нова година. Първият човек, който срещнете през новата година, може да зададе тон за следващите 12 месеца. Това важи и за двойките. Ако една двойка, която празнува Нова година заедно, не се целуне, може да се раздели, според поверията.

7. Според статистиката на Националното бюро за застрахователни престъпления на САЩ най-много автомобили се крадат на Нова година, повече, отколкото на всеки друг празник. Не си мислете, че това, че колата ви е стара, я прави застрахована. През 2011 г. Хонда Акорд от 1994 г. беше най-крадената кола. За да предотвратите кражба на автомобила си, уверете се, че той е на оживено място и винаги вземайте ключовете в себе си.