Начало Здраве 7 грешки в храненето, които могат да ви докарат тежко главоболие и...

7 грешки в храненето, които могат да ви докарат тежко главоболие и мигрена

949
Сподели

Въпреки че точната причина за възникване на мигрена е все още неизвестна, експертите са на мнение, че тежкото главоболие може да бъде предизвикано от лекарства, които приемате, резки промени във вашата ендокринна система или липса на сън.

Вашите хранителни навици също влияят на начина, по който се чувствате, пише Zdrave.to. Според проучвания около 10% от хората страдат от мигрена заради грешки в хранителния им режим.

Bright Side е изготвил списък на най-често срещаните хранителни продукти, които могат да предизвикат мигрена.

1. Сирена 

Сиренето, което преминава през процес на стареене, може да бъде причина за мигрена при много хора, тъй като е с високо съдържание на тирамин. Тираминът се образува в храни, които са развалени, кисели, стари, пушени, ферментирали или мариновани.

Престоялите сирена включват: чедър, фета, синьо, бри, пармезан, гуа, гюере, швейцарско и муенстер.
Пресните сирена не съдържат много тирамин и могат да бъдат безопасни за ядене.

2. Цитрусови плодове

Киселите плодове съдържат много киселина, която може да повлияе на нивото на рН в кръвта и да увеличи шанса за главоболие. Някои проучвания показват, че около 11% от хората с главоболие се оплакват, че причината е именно в цитрусовите плодове.

Освен това, тези плодове съдържат тирамин и хистамин, които също могат да повлияят на вашето здраве, ако имате непоносимост към тях.

3. Студени храни и напитки

Ако сте свикнали да ядете сладолед или да изпивате набързо студени напитки след физически натоварвания или през топло време, може да получите главоболие, което обикновено трае от 25 секунди до 2 минути.

4. Глутен

Глутенът е протеин, който се намира в пшеница, ръж, ечемик и тритикале. Тези зърнени храни, както и продуктите, произведени от тях, могат да предизвикат мигрена в хората с непоносимост към глутен.

5. Добавки в храните

Допълнителните химикали в храните обикновено нямат хранителна стойност и могат да имат отрицателно въздействие върху вашето здраве. Така че, ако често имате главоболие, опитайте се да избягвате следните добавки:

Мононатриев глутамат (MSG – E621) е обикновен заместител на месото и подобрител на вкуса. Този консервант е една от основните съставки на азиатските храни, соев сос, преработени храни и консервирани зеленчуци. Може да предизвика мигрена в рамките на 20 минути след консумирането й.

Нитратите и нитритите обикновено се срещат в преработените меса като колбаси, шунка, пеперони, бекон, както и някои сърдечни лекарства. Когато тези добавки попаднат във вашето тяло, кръвоносните съдове започват да се подуват и това може да предизвика силно главоболие.

Аспартамът (АПМ) и сукралозата (Е955) са изкуствени подсладители, които могат да бъдат намерени в диетични безалкохолни напитки, спортни напитки, продукти без захар и дори в детски витамини. Ако сте чувствителни към тези добавки, можете да получите мигрена, след като ги приемете.

Червено и жълто оцветяване на храни

6. Кофеин

Прекомерната консумация на кофеин може да допринесе за възникването на главоболие. Ето защо трябва да ограничите приема на кофеин до 200-300 милиграма (2-3 чаши кафе) на ден. Имайте предвид, че кофеинътсе съдържа в продукти като шоколад, какао, чай, Coca-Cola и дори някои болкоуспокояващи.

7. Алкохолни напитки

Повечето хора знаят, че червеното вино може да предизвика мигрена, но проучванията показват, че други алкохолни напитки като бира, пенливо вино и някои силни спиртни напитки също могат да навредят на главата ви.

Има два вида главоболия, предизвикани от алкохолни напитки. Първият е типичното главоболие, което обикновено трае няколко часа (от 30 минути до 3 часа). Другият тип е забавено главоболие, причинено от алкохол ли иначе казано махмурлук.

Коментари