Начало Здраве 6 начина да се изгони болката от гръбнака без лекарства

6 начина да се изгони болката от гръбнака без лекарства

4414
Сподели
кръст

Всеки трети човек на планетата страда от такъв проблем, а след 30-годишна възраст той може да се окаже хроничен.

Приемането на лекарства не е най-доброто решение, защото може да се окаже временно и неефективно в дългосрочен план, съобщава Zdrave.to. По-добрият вариант е въздействие с лесни упражнения, които да поддържат в тонус мускулите по протежение на гръбнака. Ето 6 начина, с които да си помогнете! И помнете, че най-важно е постоянството!

1. Няколко пъти дневно се прилепвайте към стената, като започнете от главата, минете през раменете, лопатките, кръста и петите, без да свивате коленете. Оставайте в тази позиция между 1 или 3 минути.

2. Същото правете на пода, особено преди лягане. Изполвайте постелка. Ще усетите, че натоварването върху мускулите в задната част на тялото е различно спрямо варианта със стената.

3. Ако изпитвате дискомфорт и болка в кръста при лежането на пода, се преместете в леглото и подложете нещо малко под коленете. Правете го, докато проблемът с болката отпадне и можете отново да лежите на пода, без да страдате.

4. Легнете на земята по гръб върху постелка, свийте краката в коленете и с ръце ги придърпайте към гърдите. Задръжте за малко в тази позиция, после залюлейте колкото можете. Може да почувствате леко припукване по прешлените. Повторете няколко пъти, след което усукайте свитите крака надясно, опънете ръцете настрани, а главата обърнете наляво. Направете същото огледално. Задържайте по малко в усуканата позиция.

5. Купете си фитбол. Голямата топка е чудесен начин за трениране на гръбнака. Седете редовно на нея с изправен и стегнат гръб, като леко пружинирате. Това ще заздрави мускулатурата по протежение на гръбначния стълб.

6. Много е важно, когато вдигате нещо тежко, да го правите с изправен гръб. Така няма да натоварвате гръбнака неравномерно и да рискувате да се сецнете в кръста. Този съвет трябва да се следва задължително и от родители с малки деца.

Коментари