Начало Здраве 6 ежедневни дейности, които да избягвате, ако искате да не ви боли...

6 ежедневни дейности, които да избягвате, ако искате да не ви боли глава

1266
Сподели

B зaбъpзaнoтo eжeднeвиe, изпълнeнo c нaпpeжeниe ниe нe винaги oбpъщaмe внимaниe нa нaшeтo здpaвe. Глaвoбoлиeтo e нeщo, ĸoeтo зacягa вcичĸи xopa пo cвeтa, нeзaвиcимo oт paca, възpacт или пoл. Kъм нeгo тpябвa дa ce пoдxoди cepиoзнo и нeзaбaвнo, бeз знaчeниe ĸaĸъв e видa и cилaтa нa бoлĸaтa – ocтpa пpoнизвaщa, пyлcиpaщa бoлĸa или нaпpeжeниe в глaвaтa.

Освен това има някои дейности, които засилват риска от главоболие. Ако искате да си спестите този проблем, по-добре е да избягвате тези 6 неща:

1. Пили сте червено вино

Алкохолът и по-специално червеното вино могат да предизвикат главоболие. Експертите са категорични, че това е следствие на вазодилатация – разширение периферните кръвоносни съдове. Това води до спад на кръвното налагане, в следствие на което сърдечната честота се увеличава. Тази промяна в кръвния поток стимулират нервите в мозъчния ствол (частта от главния мозък, която го свързва с гръбначния мозък), предизвиквайки главоболие.

Ако забележите, че имате главоболие след като пиете дори малки количества, опитайте се да разберете дали причината е определен тип алкохол като червено вино. Ако спрете и нямате главоболие, значи сте намерили разковничето.

2. Ядете много преработени меса

Изглежда странно, че нещо като привидно невинно като сандвич с пуйка може да причини болка, но определено има връзка. Това до голяма степен се дължи на нитратите – консерванти, добавени към месото, за да се предотврати развитието на вредни бактерии.

Разбира се, много хора ядат сандвичи и хот дог без проблеми, но ако забележите симптоми на неразположение, помислете за това да ограничите колбасите.

3. Промяна в съня или липса на сън

Ако забележите, че главоболието се е появило по същото време, когато сте започнали да спите по-малко от обикновено, може би сте открили причината.

Всъщност изследванията установяват пряка връзка между липсата на почивка и болките в главата – колкото по-лош е сънят, толкова по-вероятно е да страдате от главоболие. Причината не е напълно ясна, но се предполага, че така се понижава прагът на болката и се стимулират нервите в мозъчната стена.

За съжаление, не винаги е възможно да имате пълноценен и здрав сън, но се постарайте да го превърнете в приоритет.

4. Пропускате хранене

Понякога от срещи, графици и работа не усещате как денят е минал, а вие не сте се хранили.. Ако това се случва редовно, е много верочтно да ви заболи главата. Когато пропускате да се храните или да пиете вода, това води до дехидратация, която от своя страна причинява главоболие. Лигавицата на мозъка ви има защитен механизъм, който дава послание, че трябва да се грижите по-добре за себе си.

5. Имате лоша поза

Трябва да се стараете да поддържате изправени гърба и раменете си и то не само защото така изглеждате по-добре. Когато се привеждате, се напрягат мускулите в задната част на шията, които взаимодействат с нервите. Това може да доведе до спазми на мускулите във врата и да предизвика главоболие и схващания.

6. Стресирани сте

Стресът е най-честата причина за главоболие и предизвиква от лека до умерена болка, която се усеща като стегната лента около главата. Според теорията хората, които изпитват главоболие, просто имат по-висока от нормалната чувствителност към болката. И когато са стресирани, те физически я усещат по-силно.

Коментари