Начало Здраве 5-те най-неподходящи комбинации от продукти

5-те най-неподходящи комбинации от продукти

1034
Сподели

Без храна човек не може да оцелее. С какво се храним обаче е съвсем друг въпрос. Много комбинации изглеждат традиционни за кухнята, с която сме свикнали, но се оказва, че дори и сред тях има абсолютно неподходящи. Напоследък все повече се говори за разделно хранене и как ако не спазваме правилата, вместо да си помогнем, всъщност си вредим.

Специалисти по храненето са изброили най-неподходящите хранителни комбинации, пише Zdrave.to. Ето кои са те:

Месо с картофи. Нишестето се съдържа в картофи и месото е протеин. Необходими са различни ензими за тяхното разграждане. Така, че ако ги ядете заедно, те са много по-тежки за храносмилане и предизвикват киселини в стомаха, подуване, газове. Месото трябва да се консумира със зеленчуци, но само със зелени като зеле и тиквички.

Елда с мляко. В елдата има много желязо, а в млякото – калций. Тези хранителни вещества пречат на асимилацията помежду си, трябва да се ядат в различно време.

Макаронени изделия с мляно месо. Те са по-добре да не се хранят заедно по същата причина като картофите с месо. Макароните съдържат нишестени въглехидрати, които по време на асимилацията отделят глюкоза, която е изключително слабо комбинирана с протеини от месо. Макароните се консумират по-добре със зеленчуци.

Мляко и банани. Плодовете, особено сладките, трябва винаги да се ядат като отделно ястие, а не да се комбинират с други храни. В противен случай храносмилането може да се затрудни.

Домати и краставици. Забравете веднъж завинаги за салата от домати и краставици – тяхното смесване води до разногласия в биохимичните реакции на тялото. В резултат на тази смес тялото не абсорбира витамини и в допълнение може да се появи подуване.

Коментари