Начало Здраве 5 прости промени, които трябва да направим, за да премахнем зависимостта от...

5 прости промени, които трябва да направим, за да премахнем зависимостта от сладкото

1011
Сподели
Всеки знае, че яденето на прекомерни количества сладко не е добро за здравето. Но поддържането на апетита за сладкиши под контрол че

Всеки знае, че яденето на прекомерни количества сладко не е добро за здравето. Но поддържането на апетита за сладкиши под контрол често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, пише Zdrave.to. Данните от статистиката са жестоки!

Стотици хиляди хора са развили диабет през последната година в следствие от начина им на живот. Препоръчва се на възрастни жени да не ядат повече от 25 грама или 6 чаени лъжички захар на ден.

Известната диетоложка и експерт по холистична диета Елиса Гудман сподели съветите си за намаляване на приема на захар, като посочва прости промени в ежедневното ви меню.

Силно преработените продукти са натоварени с добавена захар, така че Гудман препоръчва да се направи преминаване към пълнозърнеста храна.

Чрез отказването на сладкишите напълно, телата ни бързо ще се адаптират към този нов живот без захар.

„Пациентите ми забелязват, че апетитът започва да намалява на четвъртия-петия ден от спирането на консумацията им“, казва диетологът.

Желанието за захар може да бъде преувеличено, особено когато се чувстваме уморени или стресирани.

Гудман обяснява, че често това се дължи на ниската кръвна захар. Когато това се случи, диетологът препоръчва приемането на L-глутаминова добавка – аминокиселина, която лесно се превръща в глюкоза.

„Това спомага за ограничаване на желанието за захар, без да излагате тялото си на вредния продукт“, обяснява тя.

Когато сме изкушени да посегнем към кутията за бисквитки, вместо това трябва да изберем заместител като кисело мляко.

Освен това яденето на нещо горчиво ще помогне да се преборим с желанието за сладко. Може да се консумират ферментирали храни като кисело зеле, за да се притъпи желанието за сладко.

Един лесен начин да поддържате киселия вкус е чрез добавяне на парчета лимон към водата.

Изследванията показват, че най-силно е желанието за сладко, когато бягаме или сме уморени. Ако нямаме достатъчно сън, ставаме „по-склонни към пристрастяване към захар“.

Експертите препоръчват средно по 8 часа сън всяка нощ за здраво тяло и ум. Ръка в ръка с адекватната почивка, трябва тялото ни е спокойно и без стрес.

„Когато се чувстваме претоварени или изчерпани, ние често се успокояваме с храни, които са с високо съдържание на захар“, казва Гудман. Това може да доведе до порочен кръг, който е вреден за здравето, тъй като храните, богати на захар, всъщност могат да увеличат тревожността и стреса.

Практикуването на йога и медитация също помагат да се запази тялото и ума спокойни. Практикуването на пилатес също може да бъде от полза срещу стреса.

Коментари