Начало Здраве 5 класически признака на депресията, които повечето хора не разпознават

5 класически признака на депресията, които повечето хора не разпознават

1332
депресия

Депресията е скритата епидемия на нашето съвремие. Днес хората са по-депресирани в сравнение с предишните десетилетия, дори да не го подозират, установява ново изследване, пише Obekti.bg.

Данните, обхващащи 6,9 милиона възрастни и юноши от САЩ, разкриват, че американците днес докладват повече психосоматични симптоми на депресията в сравнение с проучвания от 80-те.

„Предишни изследвания са показали, че днес повече хора се лекуват от депресия в последните години, но това може да се дължи на по-голяма информираност и по-малко стигматизиране – казва авторът на изследването Джийн Туендж.

„Това изследване показва увеличаване на симптомите, които повечето хора дори не знаят, че са свързани с депресията, което предполага, че юношите и възрастните наистина страдат повчее от депресия днес.“

Симптомите на депресията, които много хора докладват, без да знаят, че са признаци на депресия, са:

Липса на апетит.
Проблеми със съня.
Липса на концентрация.
Безпокойство.
Чувство за претовареност.
„Въпреки всички тези симптоми хората не са по-склонни да казват, че са депресирани, когато ги запитат директно, което отново предполага, че покачването на случаите не се дължи на това, че хората са по-склонни да признаят депресията.“

Проучването установява, че в сравнение с 80-те години на 20. век, тинейджърите след 2010 г. са с 38 % по-предразположени към проблеми с паметта, а вероятността да имат проблеми със съня е със 74 % повече. Вероятността да са се консултирали със специалист в областта на психичното здраве е с 50% по-висока.

50 % от студентите се чувстват преторавери, докато възрастните докладват лош сън, липса на апетит и чувство на безпокойство.

Всичко това са класически признаци на депресия.

На фона на тези резултати се явява фактът, че процентът на самоубийствата сред тинейджърите е намалял леко. Според Туендж това може да се дължи на по-широката употреба на антидепресанти за лечение.

Но макар антидепресантите да помагат в някои случаи, те не лекуват много проблеми, свързани с депресията и дори могат да ги влошат.

предишна статия8 места, на които да не слагате мобилния
следваща статияОт бездомен наркоман до милионер собственик на компания