Начало Здраве 5 здравословни проблема, които ръцете ни издават

5 здравословни проблема, които ръцете ни издават

457
Сподели

Ръцете ни могат да ни разкажат повече за нас, отколкото мислим. И, разбира се, тази информация може да бъде свързана със съществуващи здравословни проблеми, пише Zdrave.to.

Затова обърнете внимание на следните сигнали: експертите разказаха за 5  заболявания, които можете да разберете по състоянието на ръцете си.

1. Болка в областта на палеца и показалеца

Ако изпитвате дискомфорт или болка в палеца или показалеца, усещате мравучкане или изтръпване е възможно да страдате от синдром на тунел (синдром на карпалния тунел).

Когато човек срещне този проблем, китката му се възпалява и подува, в резултат на това нервите се затягат там, което води до неприятни и понякога болезнени усещания.

Тунелният синдром често се среща при хора, които извършват механична работа с ръцете си. Например, музиканти или тези, които често и за дълго време работят на компютър.

2. Рани, които не заздравяват дълго време

Ако имате рана, която не се лекува дълго време, това може да е сигнал за някои здравословни проблеми. Честите натъртвания, например, и незаздравяващите рани по ръцете може да показват развитието на диабет.

Ако тези симптоми са придружени от чувство на глад и жажда, и дори усещане за изтръпване и мравучкане е необходимо възможно най-скоро, за да се потърси медицинска помощ: това са признаци на високи нива на кръвната захар.

3. Промяна на цвета на пръстите

Ако забележите, че пръстите на ръцете ви се променят, това може да се случва по различни причини. Ако сте били изложени на ниски температури, стрес и определено физическо натоварване (на китките), тогава, най-вероятно, няма нищо страшно.

Но ако забележите, че тези промени са съпроводени със сърбеж, болка, изтръпване, по-добре е да се консултирате с специалист.

Всичко това може да са признаци на проблеми с гръбначния стълб, кожни заболявания или аномалии в кръвоносните съдове.

4. Прекомерно изпотяване

Ако забележите, че пръстите ви се потят повече от обикновено, това може да е симптом на палмарната (или палмарска) хиперхидроза.

Нормално е, когато ръцете ви се изпотяват от излишък на емоция или топлина, но ако се потят прекалено много и няма външни фактори, най-вероятно е здравословен проблем, който трябва да бъде разгледан.

5. Постоянно студени ръце

Ако сте един от онези хора, които имат студени ръце през цялото време и сте започнали да забелязвате, че кожата ви променя цвета си, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

Обикновено тези симптоми са свързани с увреждане на кръвообращението и „неправилно функциониране“ в работата на нервната система.

Коментари