Начало Свят 5 деца, които промениха света

5 деца, които промениха света

1388

Възрастта няма значение, когато човек има мечти…

Ане Франк

Дневникът на Ане Франк днес е една от най-известните книги в света. Семейството ѝ се укривало от нацистките преследвания срещу евреите в продължение на две години, преди да бъдат открити, арестувани от Гестапо и изпратени в лагерите на смъртта. Ане умира на 16, само няколко месеца преди края на войната. Баща ѝ оцелява и публикува нейния дневник през 1952 г. Днес той е преведен на над 60 езика. Ане мечтаела, като порасне, да стане журналист, но така и не доживява, за да види славата на своя принос в литературата.

Джак Андрака

Джак е роден през 1997 г. Расте като всяко обикновено дете до момента, в който близък приятел на семейството не умира от рак на панкреаса. Това кара Джак да започне да търси начин да идентифицира ранните етапи на рака.

На 15-годишна възраст той изобретява нов тип сензор за откриване на наличието на ракови клетки, който се оказва по-евтин, много по-бързи (x168) и по-точен (25-50%) от всички предишни. Тестът е бил отхвърлен от почти 200 лаборатории, преди да бъде одобрен от д-р Аирбан Майтра и Института „Джон Хопкинс“.

Ан Макосински

През 2013 г. 16-годишната канадска ученичка създава фенерче, което превръща топлината на тялото в светлина без никакви батерии или кинетична енергия. Ан била дълбоко развълнувана, когато научила, че нейна приятелка, живееща във Филипините няма светлина през нощта – единственото време, в което е свободна да си напише домашните. Ан изхарчва само 26 долара за прототипни материали, а целта ѝ е устройството да се предоставя безплатно на хората в развиващите се страни.

Алекс Дийнс

Роден през 1997 г., когато е на 12, Алекс създава iAid, навигационно устройствов помощ на слепите. Веднъж той помогнал на сляпа жена да пресече улицата и се замислил, не може ли да се измисли устройство, което да осигурява на хора като нея повече независимост.

Алекс се учи да програмира и скоро създаде iAid, ръчно навигационно устройство, което използва GPS и компас, за да открива всякакви препятствия и да указва правилната посока.

Малала Юсуфзай

Малала Юсуфзай, най-младият Нобелов лауреат в света, е родена през 1997 г. в Пакистан. Живее в малко градче, управлявано от талибаните, което забранява на момичетата да получат образование и да ходят на училище. На 11-годишна възраст тя започва да пише блог за местна станция на BBC, в който разказва за живота си и защитава правото на образование за момичетата.

На 15 годишна възраст, Малала е простреляна в главата от талибански пистолет в опит да бъде убита, докато пътува за училище. Тя оцелява от нападението и бива изпратена в болница в Бирмингам, Великобритания, където днес живее и работи отдадено за каузата на образованието.