Мел Гибсън
Мел Гибсън в "Смело сърце"

Често актьорите осъзнават с времето, че в живота им е време да опитат нещо ново, което драстично да промени тяхната област на действие. Някои се отказват от славата и се отдават на „по-обикновени“ професии, докато други мечтаят да бъдат от другата страна на камерата, на режисьорския стол.

24СМИ представя селекция от актьори, решили да изпитат себе си в ролята на режисьор и да постигнат успех.

Клинт Истууд

Американският актьор и режисьор Клинт Истууд е една от най-търсените холивудски звезди през 60-те години, като най-често играе каубои в уестърни. От 1971 г. Истууд започва да играе във филми, които самият той режисира.

Сред най-популярните му продукции са „Момиче за милион долара“ и „Несломим“. Режисьорската му колекция включва четири „Оскар“-а, награди за продуцентски принос в киноизкуството на САЩ, както и награда „Сезар“.

Мел Гибсън

Забележителният актьор Мел Гибсън дебютира като режисьор през 1993 г. с филма „Човек без лице“. Втората му творба „Смело сърце“ беше много по-успешна, като филмът бе номиниран за „Оскар“ в 10 номинации, от които успя да спечели 5.

През 2004 г. Гибсън засне „Страстите Христови“ – лента, шокирала зрителите със жестоки сцени, но направила фурор в боксофисите. Следващите филми на режисьора-актьор Гибсън са „Апокалипто“ и „Възражение по съвест“.

Чарли Чаплин

Чарли Чаплин е влиятелен творец в ерата на мълчаливо кино. Започва актьорската си кариера през 1914 г., появявайки се във филма „Денят на заплатата“. През тази година той пуска първият си самостоятелен филм „20 минути любов“.

Режисьорският стол толкова се харесва на Чарли Чаплин, че той решава да остане на него. Феновете все още продължават да гледат за пореден път лентите на режисьора „Париж“, „Треска за злато“ и „Великият диктатор“.

Бен Афлек

За първи път като режисьор Бен Афлек встъпва през 1993 г. с късометражни филми. На режисьорския стол сяда отново през 2007 г., когато заснема „Сбогом, скъпа, сбогом“. Една от творбите му, филмът „Арго“ (2012), спечели „Оскар“ за най-добър филм.

Докато актьорската игра на Афлек често е критикувана, то режисьорската му работа е оценена високо.

Фьодор Бондарчук

Първи стъпки в режисирането съветския и руски актьор Фьодор Бондарчук започва да прави през 1989 г., снимайки късометражни филми. Един от най-известните, „9-та рота“ излиза през 2005 г., а 3 години по-късно идва ред и на фантастичния филм „Необитаем остров“.

През 2013 г. той засне филма „Сталинград“, който бе номиниран за „Оскар“. Така Фьодор следва стъпките на баща си, народния артист на СССР и режисьор Сергей Бондарчук.

предишна статияUber – бизнес или социален експеримент?
следваща статияПредимно слънчево време с лек вятър