Начало Спорт 4400 атлети в 22 спорта ще се борят за 549 медала на...

4400 атлети в 22 спорта ще се борят за 549 медала на Параолимпийските игри в Париж

54
Параолимпийски игри

Днес ще започнат Параолимпийските игри в Париж с церемония, която ще започне в 21:00 ч. българско време. 4400 спортисти с увреждания в 22 спорта ще бъдат в борба за 549 медала в рамките на 11 дни във френската столица. Събитието ще приключи на 8 септември, предава БНТ.

Церемонията на откриването ще се проведе тази вечер на историческия площад Конкорд, в началото на Шанз Елизе, където се проведоха състезанията по различни спортове по време на Олимпийските игри.

„Ние сме в центъра на града. Това е символично, като че ли Париж предлага на нашите спортисти голяма прегръдка“, сподели пред Асошиейтед Прес президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс.

От общо 22 параолимпийски спорта, само два нямат олимпийско еквивалент – голбол и боча. В голбола се изиграват мачове между отбори, съставени от частично незрящи или слепи играчи, които търкалят топка със звънчета към вратата на противника. В бочата състезателите трябва да хвърлят топки в близост до малка топка, наречена джак.

В сравнение с миналите Параолимпийски игри в Токио, на тези в Париж са добавени 10 нови състезания, за да се предоставят повече възможности на жените и онези, които изискват по-голяма подкрепа. Около 2 милиона от общо 2.5 милиона билета са продадени за различните спортове и събития – това е втората най-голяма продажба след Параолимпийските игри в Лондон през 2012 г.

България ще бъде представена от трима състезатели, всички от лекоатлетиката. Сред тях е олимпийският шампион от Рио 2016 Ружди Ружди, който ще се състезава в дисциплината тласкане на гюле в категория F55. Християн Стоянов, сребърен медалист от Токио, ще участва в бягането на 1500 м в категория Т46 – атлети с ампутирана ръка. Стела Енева, сребърна медалистка от Токио 2008 и Лондон 2012, ще се включи в дисциплината хвърляне на диск. Тя се състезава в категория F57, за хора с увредени крайници, състезаващи се в седнало положение. Лекоатлетите ни ще претендират за медали през двата дни – 30 и 31 август, съответно петък и събота.

България се включи за първи път в Параолимпийските игри през 1988 г. в Сеул. До момента има общо 17 медала – 5 златни, 9 сребърни и 3 бронзови отличия. Единственият медал, който не е в лекоатлетиката, е на Полина Джурова – сребро в плуването в Атланта през 1996 г.

Първият ден на събитието е в четвъртък. Разпределение на медали ще има в пара таекуондо, пара тенис на маса, пара плуване и пара колоездене на писта.

Още спортни новини – четете тук