Начало Пари 30 милиарда евро глоба може да отнесе Apple

30 милиарда евро глоба може да отнесе Apple

69
APPLE

Спор между Брюксел и Apple за App Store

Брюксел счита, че App Store на Apple нарушава новите правила на ЕС за конкуренция, които целят да помогнат на стартиращите предприятия в Европа. 

 

Европейската комисия смята, че правилата на App Store пречат на разработчиците да насочват потребителите към алтернативни платформи за разпространение на приложения и съдържание.

Apple е изградила успеха си около iPhone и iPad, контролирайки всичко в техните екосистеми, което не съответства на правилата за конкуренция на ЕС. 

 

Въпреки промените, направени от Apple, Брюксел продължава да счита, че има несъответствие с новите правила за конкуренция.

 

Европейската комисия е започнала разследване на дейността на Apple, което е първото по новите правила на DMA, въведени през началото на март.

 

Право на защита 

Сега Apple има право да се защити, като разгледа документите и даде писмен отговор на обвиненията. Ако се потвърдят нарушенията, Комисията ще вземе окончателно решение до март 2025 г.

Apple може да бъде глобена с до 10% от своите годишни приходи, което може да стигне над 30 млрд. евро. Санкциите могат да включват и отстраняване от пазара. 

DMA изисква компаниите като Apple да позволят на разработчиците да насочват клиентите към по-евтини възможности за покупка.

 

Защита на стартиращите предприятия в Европа

 

Европейската комисия цели да защити появата и развитието на стартиращите предприятия в Европа и да предложи на потребителите по-голям избор. DMA е средство за по-бързи действия срещу злоупотреби от страна на цифровите гиганти, включително Apple.

 

По новите правила, целта е да се сложи край на саги като тази с Apple, която продължават прекалено дълго време, според европейския комисар за цифровите технологии.

Комисията стартира още едно разследване срещу Apple за липса на лесен достъп до алтернативен уеб браузър в Safari.

DMA се прилага и за други големи компании като Alphabet, Amazon, Microsoft, както и за платформи като TikTok и Booking. Разследванията продължават и за Google и Meta за нарушения на правилата.

Оригиналната статия е налична в Forbes