Начало Свят 30-километрова стена се придвижва към Атина, хиляди са евакуирани

30-километрова стена се придвижва към Атина, хиляди са евакуирани

59
Пожар край Атина
Снимка: БТА

В Гърция в момента ситуацията с горските пожари е изключително сериозна – хиляди хора са били евакуирани, след като огънят погълна цели селища и достигна до северните околности на столицата Атина.

Три болници и много населени места са били евакуирани.

Поне 40 огнища се разпростират в района на Атика. Огромна пожарна стена, дълга 30 километра и висока 25 метра, се приближава бързо към столицата.

Над града плътен дим закрива гледката, светофарите не работят, съобщава БНТ.

Борбата с огъня е обезсърчена от сухото и горещо време –

днес температурите в Атина достигат 40 градуса. Вятърът духа със скорост от 50 километра в час и често се променя по посока.

Облаците над Атина стават все по-гъсти и гъсти – безусловно, в града вече се усеща мирис на изгоряло и мракът наближава още през ранните часове на деня.

Хора се стремят към „надчовешките“ усилия за борба с огъня, който обхваща гъстите гори на планината Пендели, североизточно от Атина.

Има изгорели къщи, съобщенията за евакуация не се осъществяват през мобилните телефони. Целият град е покрит с пепел, а местният кмет на Маратон, откъдето идва името на бягане на дълги разстояния, почти със сълзи казва, че са в пепел.

„В момента се води ожесточена битка на два фронта – единият в района на Калитехнуполи, а другият в околностите на Граматико. Положението вече се подобри в Дионис, Варнава и Микрохори“, заяви Василис Кикиляс, министър по климатични бедствия и гражданска защита.

При пожарите се борят 670 пожарникари, 183 превозни средства, 32 летателни апарата, 17 самолета и 15 хеликоптера.

Освен Маратон, пламъците обхващат и Граматико, крайбрежното Неа Макри и достигат до предградието Дионис в Атина.

„Боли, израснали сме в тази гора, изпитваме огромна тъга и ярост“, добави Марина Калогераку.

„Пламъците ме заобикалят, не виждам нищо, ударих се в един бор“, коментира Пантелис Кириазис.

През нощта небето беше оцветено в червено в района, пламъците поглъщаха цели хълмове. Полицията евакуира възрастни хора от Варнава.

„Миналата нощ беше много трудно. Огънят достигна къщите след полунощ. Опитахме да защитим нашия местен ресторант от пламъците“, каза още Мариана Папатана.

Един пожарникар е ранен, 8 души с респираторни проблеми са потърсили помощ в болница. Властите в Атина отвориха Олимпиския стадион, за да настанят евакуираните.

Събитието напомня за трагедията в Мати – крайбрежен район близо до Маратон. През юли 2018 година 104-ма души загинаха в резултат на горските пожари.

По-късно стана ясно, че бяха допуснати грешки и евакуацията се беше забавила. Юни и юли бяха най-горещите месеци в историята на Гърция и през летния сезон всяка ден избухват горски пожари.

Тревогата за пожари ще продължи поне до четвъртък, когато и температурите ще бъдат около 40 градуса по Целзий.