Начало Свят 200 знаменитости отправиха призив за спасяване на планетата

200 знаменитости отправиха призив за спасяване на планетата

855
Сподели
Земята

Двеста знаменитости от света на изкуството, шоубизнеса и науката, сред които Педро Алмодовар, Ален Делон, Пати Смит, Катрин Деньов, Шарл Азнавур, Силви Гилем и Аниш Капур, отправиха призив за спасяване на планетата, отбелязвайки, че това е най-голямото предизвикателство в историята на човечеството.

В статия във в. „Монд“, в която отговарят на отправения няколко дни след оставката на френския министър на екологичния и солидарен преход Никола Юло призив на актрисата Жулиет Бинош и астрофизика Орелиен Баро, въпросните актьори, журналисти, писатели, фотографи и учени преценяват, че е време да се погледне сериозно на този проблем.

„Преживяваме планетарен катаклизъм, свързан с климатични промени и намаляване на биоразнообразието“, заявяват подписалите призива. „Прекалено късно е, за да се смята, че е възможно да се избегнат каквито и да било последствия. Възможно е обаче да се избегне най-лошото. Като се има предвид, че става въпрос за най-голямото предизвикателство в историята на човечеството, политиците трябва да вземат незабавни мерки.“

Апелът е подписан от редица актриси и актьори, сред които Еманюел Беар, Изабел Юпер, Изабела Роселини, Ромен Дюри и Джуд Лоу, както и от режисьорите Оливие Асаяс, Иво Ван Хове, Клер Дени, Вим Вендерс, Дейвид Кроненбърг, певицата Мариан Фейтфул, писателя Еманюел Карер, математика Михаил Громов.

Коментари