Начало Свят 20-годишен е стрелецът срещу Тръмп (ОБНОВЕНА)

20-годишен е стрелецът срещу Тръмп (ОБНОВЕНА)

84
След покушението Тръмп вдигна юмрук Снимка: АП
След покушението Тръмп вдигна юмрук
Снимка: АП

Идентифициран е мъжът, който открито стреля срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той се казва Томас Матю Крус и е на 20 години от Бетъл Парк, Пенсилвания, съобщиха световни агенции. В. „Вашингтон пост“ съобщи, че Крус е бил регистриран като симпатизант на Републиканската партия. Ройтерс също потвърди тази информация, цитирайки избирателния регистър на щата Пенсилвания.

Напомняме, че Тръмп бе ранен в дясното ухо по време на събитие в Пенсилвания. Един от неговите приближени бе убит, а други двама са в тежко състояние.

Стрелецът бил на покрива на сграда на около 200 метра от мястото, където е бил Тръмп. Той изстрелял 9-10 куршума. Тръмп успял да избегне по-тежки наранявания, като инстинктивно обърнал главата си. На видеозаписите от инцидента се вижда, как Тръмп пада под трбуната, а агенти на Сикрет сървис се събират около него. След като стана, Тръмп вдигна юмрука си.

Според ФБР, което води разследването, това е опит за убийство. Мотивите на стрелца все още не са ясни. Информацията посочва, че той е действал самостоятелно. Очевидци докладват, че е имал проблем с проникването в сигурността на Тръмп. По неофициални данни свидетел обяви, че е видял нарушител да се качва на покрива на сградата, от където били изстрелите, сподели бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова по Нова тв.

След като получил медицинска помощ, Тръмп е преместен на безопасно място. Самият той заяви, че ще присъства на конференцията на Републиканската партия в Милуоки в понеделник, където ще бъде официално обявена неговата кандидатура.

Светът реагира бързо на събитието. Байдън спря предизборната си обиколка и се свърза с Тръмп. Световни лидери изразиха съпричастност и осъдиха атентата срещу него.