Начало Свят 185-годишна костенурка посреща туристи на остров Света Елена

185-годишна костенурка посреща туристи на остров Света Елена

1061

Той е туристическа атракция, която си заслужава. Джонатан, гигантска костенурка, е най-старото земно животно в света, живеещо в лукс на отдалечения британски остров Света Елена. На възраст от поне 185 години – макар че никой не знае със сигурност – той трябва да се подготви за приток на посетители, след отварянето на летище на острова.

Най-известният му жител, Джонатан, бавно обитава буйните градини на дома на губернатора и яде моркови, маруля, краставици, ябълки и круши, приготвени, разбира се, в кухнята на губернатора. „Той е институция, моят ВИП – много важен пациент“, каза ветеринарят Катрин Ман по време на седмичната проверка на костенурката. „Той познава нашите гласове и е много нежен, но може да бъде малко опасен за пръстите ми, когато го храня“, допълва тя.

Старецът произхожда от Сейшелските острови, но обстоятелствата при пристигането му на Света Елена остават мистерия, а точната година е много оспорвана. Някои непотвърдени доклади посочват 1882 г. – т.е. няколко десетилетия след смъртта на Наполеон, който живеел в изгнание на острова от 1821 година.

Като по-млад и по-гъвкав, Джонатан бил известен с това, че нарушавал мачовете по крокет на тревата на губернатора, както и че ходил под масите на чаени партита и чупил порцелана.

Единственият ветеринарен лекар сред 4500 души население на острова, казва, че Джонатан вече е сляп, няма усещане за миризма и е далеч над 150-годишната си средна продължителност на живота. Но пък е в добро здраве и има остър слух. „Влечугите имат бавен метаболизъм, дишат бавно, бавно ядат и живеят дълго време“, каза тя. Но може би тук безжизненият му начин на живот и чистият въздух обяснява дълголетието му.

Света Елена, намиращ се на 1900 километра от континенталната част на Африка, е едно от най-отдалечените места на Земята. Досега единствената връзка на острова с външния свят беше с кораб, но новото летище подготвя почвата за голям брой туристи, благодарение на седмичния полет от Йоханесбург. Те ще могат да посетят костенурката и да видят и нейните трима по-млади спътници – Ема, Дейвид, Фредерика – от определен „коридор“, за да гарантират, че животните са до голяма степен необезпокоявани.

Лиза Филипс, губернаторът на острова, каза, че когато пристигнала за поемането на поста миналата година, отишла да се срещне с Джонатан, преди да влезе в къщата на губернатора. „Той обича компания“, сподели тя, дори предполагайки, че той е привлечен от младата, едва 49-годишна Ема. „Той все още се радва на дамите“. Местните власти имат план за смъртта на Джонатан един ден. Некрологът му вече е подготвен и черупката му ще бъде запазена за поколенията.