Начало Водещи 17 часа във въздуха или кои са най-дългите полети в света

17 часа във въздуха или кои са най-дългите полети в света

1302

Иновациите във въздухоплаването започват да изменят представите какво точно означава дълъг полет. Самолетите стават все по-икономични, а заедно с това изискванията на пътниците също нарастват. Тази тенденция е на път да доведе до полети, чиято продължителност е само мечта допреди няколко години. През март тази година авиокомпанията Qantas пусна полет от Лондон до град Пърт, Австралия. Дистанцията от 14 498 километра се минава наведнъж, без прекачвания по пътя, чрез самолет модел Boeing 787. Това е и първият директен полет Европа-Австралия, съобщава Profit.

„Когато Qantas създаде „Маршрута Кенгуру” до Лондон през 1947 г., той отнемаше 4 дни и 9 спирки”, казва изпълнителният директор на компанията Алан Джойс в изявление, цитирано от CNN. „Сега пътят ще отнема просто 17 часа от Пърт без спирки”, казва той.

Провокирани от новината, представяме някои от най-дългите полети в света, подбрани от CNN.

Конкурентите за най-дълъг полет (време)
Дубай (ОАЕ) – Оукланд (Нова Зеландия)
Авиокомпания: Emirates; Дистанция: 14 200 км
Изпълняван от Boeing 777-200LR, полетът побира 266 пътници и отнема 16 часа и 24 минути на отиване и 17 часа и 15 минути на връщане.

Доха (Катар) – Оукланд (Нова Зеландия)
Авиокомпания: Qatar Airways; Разстояние: 14 535 км
Тъй като Доха се намира на запад от Дубай, полетът на Qatar Airways до Оукланд изпреварва с малко този на Emirates и по разстояние, и по продължителност.
Най-дългият полет (дистанция)

Делхи (Индия) – Сан Франциско (САЩ)
Авиокомпания: Air India; Разстояние: 15 140 км
Air India лети до Сан Франциско по тихоокеански маршрут, вместо по обичайния полярен маршрут. Причината е свързана със съкращаване на разходите за гориво. На връщане обаче се използва полярният маршрут. Продължителността на полета е около 15 часа.

Най-дългият вътрешен полет

Париж – Реюнион
Авиокомпания: Air France, Corsair, Air Austral, XL Airways; Дистанция: 9 348 км
Остров Реюнион е френска територия, която се намира в Индийския океан, което превръща полетите от Франция до къстчето земя в най-дългия вътрешен полет в света.

Най-дългият полет над земя

Москва – Петропавловск
Авиокомпания: Rossiya Airlines, Aeroflot; Разстояние: 6 803 км
Русия и нейната огромна територия могат да предложат толкова дълги полети, които да засенчат дори преходи от рода на Ню Йорк – Лондон.
Полетът от Москва до град Петропавловск е най-добрият пример за това.

Най-дългият вътрешен полет със спиране

Париж – Папеете, със спиране в Лос Анджелис (САЩ)
Авиокомпания: Air France; Дистанция: 15 715 км
Тук отново роля играят отвъдокеанските притежания на Франция. Папеете е град на остров Таити, който е административен център на Френска Полинезия.
Спирането в Лон Анджелис позволява полетът да бъде изпълнен за по-малко от 24 часа.