Начало Любопитно 17 клишета, които все още се случват в холивудските филми и сериали

17 клишета, които все още се случват в холивудските филми и сериали

1088
Сподели

Клишетата не са обезателно нещо лошо. В крайна сметка, отдавна е късно да откриваме топлата вода в киното. А този, който вярва в обратното, не би могъл да бъде сериозен и зрял кинаджия, пише Cinefish. Има обаче клишета, които така са ни втръснали, че е трудно да не се подразним, когато някой се опитва да ни ги сервира, наивно мислейки си, че може да ни изненада. Ето някои от тях…

1. Преди всичко трябва да се отбележи, че е изключително странно как героите във филмите се срещат, блъскайки се един в друг някак си съвсем случайно, разхождайки се по улицата. И обикновено в многомилионни градове. Първо, това в реалния живот би се случило много, ама много рядко. И второ, първата реакция би била тотално и незабавно раздразнение и от двете страни, вместо моментално влюбване.

2. Дори и в ерата на всеобщата дигиталност все още можем да видим как някой някъде оставя изобличаващо и важно за сюжета съобщение на телефонния секретар. Холивуд не е ли разбрал, че отдавна хората използват социалните мрежи, за да си общуват.

3. Странните звуци през нощта, които напрягат сетивата ни до краен предел, почти винаги се оказват причинени от котката. Поне първия път е така, за да може уж сценаристите леко да ни заблудят, но вече все по-трудно успяват.

4. Тези вездесъщи филмови детективи не могат да разкрият нито един оплетен случай, освен ако не са си направили скрупульозна схема на стената с много документи и снимки на заподозрените.

5. Ако героят и врагът във филма не спят заедно, то поне те са неестествено привлекателни и между тях има напрежение, което на практика си е сексуално. Също точно както се случва и в живота, разбираш ли?!

6. Ако на закуска има цял бюфет от всевъзможни вкусотии, от които ни се пълнят устите със слюнка съзерцавайки, героят най-вероятно ще избере да хапне семпла препечена филийка. Никой не е толкова срамежлив в реалния живот…

7. Почти всеки средностатистически човек, който има някакви компютърни познания може да хакне сложни и високо технологични системи за сигурност. Плюс това за няколко секунди. Очевидно е и че във всички тези фиктивни кино вселени безжичния интернет е навсякъде и е със страхотно качество на връзката.

8. Хората, които носят очила, внезапно стават безумно красиви след като ги свалят от лицето си. Всеки такъв герой за секунди се превръща от супер загубеняк в секс бомба.

9. Може и да не ви се вярва, но според холивудските филми и сериали, всяка малка фиба за коса или кредитна карта много лесно може да се превърне в отключващ механизъм за много сложни ключалки на врати.

10. Един единствен удар е напълно достатъчен да изпрати в нокдаун героя, върху който се стоварва тази „страшна сила“. Да, вярно е, че повечето от нас не са понасяли такива удари изневиделица, но такова стечение на обстоятелствата е доста подозрително.

11. Когато някой герой включи телевизора, това, което върви по избрания канал е пряко свързано с настоящата му житейска ситуация. А ако героят е избрал да гледа новини, със сигурност те ще имат нещо общо със сюжета на филма.

12. В кулминационната сцена на филма добрите герои винаги се опитват да демонстрират милост пред злодеите, точно преди да ги унищожат. Това разколебаване почти във всички случаи никак не завършва добре. Никога не обръщайте гръб на злото, герои!

13. Злодеите винаги разполагат с време, за да обяснят подробно своите намерения, планове и схеми преди да нанесат последния си удар. Разбира се, че това време се оказва напълно достатъчно, че да пристигне ненадейно помощта и доброто да победи.

14. Когато силите на злото са в пъти повече, злодеите винаги имат достойнството да атакуват един по един, вместо да изпепелят противника си. Колко мило от тяхна страна…

15. Абсолютно винаги вали във филмите, когато ще ни бъде показано погребение. Това важи и за романтичните сцени на първа целувка или ако някой е зарязан драматично от гаджето си. Това се случва толкова често, че може да се заподозре, че това е сякаш част от договорите на актьорите.

16. Героите, които искат да скрият идентичността си, винаги използват едни и същи банални реквизити – голяма капела, перука и големи слънчеви очила. Ако това някой го облече в реалния живот, просто ще изглежда смешно…

17. И накрая, героите винаги трябва да разследват откъде точно произхождат мистериозните шумове в дома им. И когато става все по-непечено, те стават все по-любопитни, вместо просто да се обадят на 911! В истинския живот никой не е чак толкоз любопитен…

Коментари