Начало Любопитно 15 неща, които пилотите биха искали да знаете

15 неща, които пилотите биха искали да знаете

1367
самолети

Възможно е да не знаете тези странни особености на пътуването със самолет. Пилотите обаче нямат нищо против да бъдете осведомени, пише Profit.

1. Продължителността на действие на падащата кислородна маска е 12-15 минути. Не бива обаче това да ви кара да ви притеснява. Пилотът може за доста по-малко време да върне самолета на безопасна височина и да се справи с нивото на налягането в салона.

2. Сигналът, който чувате преди бордовите съобщения, представлява код-команда. Звуковите сигнали съобщават както за количеството на наличните закуски, така и за областите на турбулентност по пътя.

3. Технически никой не може да умре по време на полет. На борда няма хора, които са упълномощени да регистрират час на смъртта. Поради това юридически е невъзможно да ви обявят за мъртви преди кацането на самолета.

4. Ако действително умрете по време на полет, то според правилата, ако няма свободен ред, ще бъдете оставени на мястото ви.

5. Тоалетната може да се отвори отгоре. Обичайно механизмът е скрит под табелата „не се пуши“, поставена на вратата.

6. По-добре не пипайте водата в самолета. Повечето стюардеси ще ви кажат, че не е препоръчително да пиете чай или кафе. Това е така, тъй като водата на борда съхранява високо ниво на бактерията E.coli.

7. Изключването на светлините по време на кацане е необходимо, за да бъдат подготвени пътниците за възможна евакуация. В случай на такава очите на пътниците вече ще са привикнали към тъмнината.

8. Работата на стюардесите и стюардите се заплаща от момента на затваряне на вратите на самолета.

9. Може да си поръчате безалкохолни напитки в кен. Препоръчително е да ги наливате в пластмасова чаша.

10. Пилотът в самолета по време на полета има на практика неограничени пълномощия. Той може да откаже достъпа на пътник на борда, да напише глоба и да наложи други ограничения.

11. Билетът съдържа закодирана информация. По цифрите на талона може да разберете от къде, за къде и с каква авиокомпания летите. На шестсимволния код на талона е написано вашето име.

12. Падащата масичка е една от най-мръсните вещи в самолета. Стюардесите препоръчват да ги почиствате с влажни кърпички, преди да ги използвате.

13. През лятото екипажът не консумира нищо на борда. Употребата на алкохол е забранена 8 часа преди полета. Глобите за нарушения са чудовищни.

14. Стюардесите могат да помогнат при раждане. Те не са само сервитьорки в небето. Разполагат със солидна подготовка. Владеят техники за гасене на пожари, спиране на кръвотечение и оказвате на медицинска помощ.

15. Не е лесно да се стане стюардеса или стюард. По-трудно е, отколкото да влезеш в Харвард. Например през 2016 г. от 150 000 кандидати в авиокомпания Delta Airlines на работа са били взети само 1% от тях. Същият коефициент кандидати/приети в Харвард за 2016 г. е 5,2%.

предишна статияЗащо получаваме синини по тялото?
следваща статияНова функция ви казва колко време на ден гледате видео в YouTube