Начало България 146 години безсмъртие на Апостола на свободата – Васил Левски

146 години безсмъртие на Апостола на свободата – Васил Левски

1346
Васил Левски

На 19 февруари 2019г. отбелязваме 146 години от обесването на Апостола на свободата Васил Левски.

На днешния ден се прекланяме пред паметта на Дякона. Чествания ще има пред паметника на Левски в центъра на София.

Сякаш за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Дякона. Давани са различни обяснения за това. Дали е чувството за вина, че никой на времето не е направил опит да го спаси в пътя му към София, дали защото почитаме повече Възкресението, отколкото Рождество, защото след смъртта си Левски възкръсна в народната памет.

Един светец, напуснал църквата, революционер, проповядващ европейската идея за разбирателство с всички народи, борец за национална свобода, който не се опитва да ограничи свободата на другите, аскет и борец срещу корупцията, както сега е модерно да го наречем, без самият да е корумпиран.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола.

Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация.

Няколко пъти той заявявал, че е търсил законни пътища за изменение на живота в империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г.

Процесът завършва, а според историците Комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски.

Апостолът увисва на бесилото на 19 февруари 1873 г. – тогава той още не е навършил 36 години.

предишна статияАПИ: Движението в тунел „Траянови врата” се осъществява в една лента
следваща статияКак се избират носителите на „Оскар“?