шоколад

Половин блокче черен шоколад може да се консумира всеки ден, без да вреди на здравето, но е по-добре да го консумираме през първата половина на деня, тъй като е висококалоричен продукт и съдържа вещества, които ни ободряват, твърдят лекари.

На 11 юли се чества Световният ден на шоколада. Първи започнали да го празнува французите, които организирали масово честване на това сладко изкушение. Постепенно празникът придобива голяма популярност в други европейски страни.

„Ако вземете тъмен шоколад със съдържание на какао най-малко 50%, то тогава средностатистическият човек може да консумира около 50 грама всеки ден. Можете да си хапнете и повече, ако се занимавате с тежък физически труд или спорт“, казва Алексей Буверов, професор в отделението за поликлинична терапия в университета Сеченов

Той поясни, че яденето на шоколад е по-добро през първата половина на деня, тъй като продуктът съдържа захар и е високо калоричен, освен това има вещества със стимулиращ ефект, алкалоиди, които могат да попречат на съня.

Учените са открили, че какаото е лек при затлъстяване и диабет.

В същото време, експертите са съгласни, че тъмният шоколад е по-здравословен за човешкото здраве, тъй като съдържа по-високо съдържание на какаови зърна и съответно по-голям брой полезни компоненти.

„Сега има активно проучване на биофлавоноидите, които се съдържат в тъмния шоколад. Проучва се положителният ефект върху метаболизма на холестерола, т.е. въпреки че шоколадът съдържа мазнини, флавоноидите намаляват нивата на холестерола“, обясни Буверов.

В допълнение, шоколадът дава на човека енергийни резерви, както и подобрява настроението, добави той.

Според него, деликатесът има и компоненти, които имат определен защитен ефект върху черния дроб.

Противопоказания за консумация на шоколад, според лекарите, са заболяванията на панкреаса.

предишна статияДжордж Клуни е най-печелившият актьор през миналата година
следваща статияАрнолд Шварценегер със собствено шоу в Snapchat