Начало Водещи 1077 лв. става минималната работна заплата от януари

1077 лв. става минималната работна заплата от януари

49
пари, заплата, осигурителен доход, бюджета

Министерският съвет прие постановление за определяне на размера на минималната работна заплата – 1077 лева, което е увеличение с 15,4 процента или 144 лева повече от минималната работна заплата за 2024 година.

Пред медии социалният министър Ивайло Иванов обясни, че увеличението ще стане факт от януари 2025 година.

Около 430 000 души работят на минимална работна заплата в страната“, допълни социалният министър.

Той поясни, че всички структури, които са на бюджетна издръжка, ще имат възможност да увеличат минималните работни заплати. Разчетите са направени, подчерта министър Ивайло Иванов.

Изчислението на минималната работна заплата става по формула, в която се взима 50% от средната брутна работна заплата за страната, измерена от Националния статистически институт за период от 12 месеца.

Така още тази година изчисленията показваха, че размерът на минималната работна заплата трябва да бъде 1077 лв.

За 2023 година около 34% от българите са декларирали, че работят на минималната работна заплата.

Размерът на минималната заплата за пореден път беше обект на спор между синдикати и работодатели.

По изчисления на синдикатите за второто тримесечие тази година заплатата за издръжка е 1453 лева. Според тях работещите на минимална заплата в момента са 19,8% – 437 000 души.

Традиционно синдикатите са на мнение, че растежът в цените изяжда увеличението на заплатите и предвиденото увеличение на 1077 лв. няма да е достатъчно.

От КНСБ дори поискаха от догодина максималната пенсия да е 3740 лева.

„Не може да има връзка със средната работна заплата и минималната – никакъв доход! Ако искаме да стане ясно, че политиката по доходите е възможна. И тя е възможна. като референтната стойност е заплата за издръжка, защото тя излиза от пазара, тя минава през инфлацията и тя определя оттук насетне колко е минимумът. Разбирайте, че минималната работна заплата трябва да стигне тая заплата за издръжка“, коментира през септември президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от bTV.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че размерът на минималната заплата трябва да остане 933 лв. Според тях предлаганото увеличение ще има негативни последици за работодателите.

„Вече се виждат негативните последици от неадекватното увеличение на минималната работна заплата. Виждаме, че имаме чуждестранни инвестиции, които напускат страната. Виждаме, че от тези няколко завода, които закриват дейността си в България, ще бъдат освободени около 5000 души“, каза изпълнителният директор на АИКБ Добрин Добринов.

Според анализ на Института за пазарна икономика най-голямата слабост в подхода при определянето на МРЗ е силно неравномерният му ефект между отделните икономически дейности и райони на страната.

За първи път новият подход за определяне на МРЗ по формула беше приложен през тази година и заплатата беше определена на 933 лв., което доведе до увеличение от общо 153 лв. за една година – най-голямото увеличение през последните 25 години.

Ръстът на МРЗ за тази година е 144 лв., което означава, че на годишна база е по-малък – 20% за 2024 г. и 13% за 2025 г., което отговаря както на забавянето на ръста на средните заплати и успокояването на възходящата динамика на пазара на труда, така и на по-бавния общ икономически растеж.