Начало Здраве 10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна форма

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна форма

1225
Един от вечните ни проблеми е – желаем да спортуваме, да се храним здравословно, за да се чувстваме пълноценно, но времето не стига, ежеднев

Един от вечните ни проблеми е – желаем да спортуваме, да се храним здравословно, за да се чувстваме пълноценно, но времето не стига, ежедневието ни въвлича и ние нямаме възможност да се концентрираме върху собственото си тяло и настроение.

По тази причина днес подбрахме десет спорта, които всеки би могъл да практикува и то в рамките само на един час, пише 10te.bg. Те спадат към т.нар. „групови занимания“ и гарантират много енергия, хубаво настроение, но и ефективно натоварване.

1. Steel combat

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна формаSteel Combat е нова революционна система за групова тренировка, създадена и развита от аржентинеца Фернандо Горини. Тя е базирана на задоволяване на всички фитнес потребности под формата на битка срещу въображаем противник.

За 60 минути, участниците в класа могат да опитат уникалното усещане на елементи от едни от най-добрите фул-контакт спортове в света. Тренировката съдържа елементи от Бокс, Стрийт бокс, Муай тай, Карате и Кик бокс. Те са представени в класа под формата на семпла, гъвкава и високоинтензивна тренировка, с най-висока степен на изгаряне на мазнини. Същевременно е забавна, лесна, ефективна, предпазва класа от травми и дава невероятни резултати за рекордно кратко време.

Чрез тази тренировка се повишават физическата сила и издръжливостта на мускулите. Спомага за по-добрата координация и подвижност. Музиката е мотивираща, съответстваща напълно на стила и даваща възможност на хората да покажат максимума от своите физически възможности.

2. Zumba dance fitness

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна формаЗумба е специална фитнес програма, която комбинира музика и лесни за изпълнение танцови движения. В програмата се редуват бързи и бавни ритми – тренира се издръжливостта на организма, натоварват се всички мускулни групи, но натоварването се понася добре, тъй като се съчетава с приятна и енергична музика.

Някои проучвания показват, че аеробиката в Зумбата може да подобри капацитета на работа на сърдечно-съдовата система. Но важно е да се практикува с умерена интензивност и продължителност, както и с постоянство.

3. Steel jump

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна формаSteel Jump e интензивен и ефикасен групов кардио клас. Движенията се изпълняват върху индивидуален мини батут, който абсорбира 80 процента от натоварването върху ставите и по този начин ги предпазва. Една от основните ползи е изгарянето на мазнини – подскачането на батут забързва обмяната на веществата и метаболизма. Нормализира сърдечно-съдовата дейност и раздвижва лимфата.

Тази тренировка не натоварва гръбначния стълб, а основните мускулни групи и най-вече проблемните зони – седалище, бедра, корем, талия. В своята същност това е енергична и забавна тренировъчна система, в която изгаряме внушителен брой колории. Класът е със специален формат и уникална steel музикa, характерна само за steel jump.

4. Tabata

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна формаTabata е високоинтензивна интервална тренировка, известна във фитнес средите като „протоколът табата“. Тя води до впечатляващи резултати, които доказват нейната висока ефикасност и отлично въздействие върху тялото.

Методът tabata отговаря на простия принцип, характерен за HIIT тренировките (от англ. high-intensity interval training или високоинтензивни интервални тренировки). Редуване на интервали на активност с висок и нисък интензитет.

Схемата е следната: 20 секунди максимално интензивна активност, 10 секунди – почивка. Тази схема се прилага 8 пъти за една TABATA тренировка.

5. Steel tonic

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна формаSteel tonic е групов високоинтензивен клас, построен отново върху специална музика. Работи се с гирички или дискове, както и със степ (за повишаване на интезнивността). Всяка тренировка въздейства върху цялото тяло, с акцент върху проблемните зони. Отлично натоварване за жени, мъже и деца. От името личи, че тонизира и зарежда с енергия.

6. Dancelo dance fitness

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна формаDancelo е най-новата денс фитнес програма, конструирана върху най-новите музикални хитове. Любими мелодии в забавен, лесен и ефективен клас, достъпен за всеки човек, обичащ танците. Не са необходими опит, предварителна подготовка или специални умения, за да практикувате Dancelo. След 3 занимания ще се чувствате изцяло в свои води и ще се отпуснете в ритъма на фитнес танца.

7. Fitball

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна формаФитбол е направление във фитнеса, което представлява едновременно аеробна и силова тренировка, извършвана с помощта на специална гимнастическа топка, наричана още швейцарска топка. Името ѝ идва от думите fitness и ball – топка. Фитболът стяга и тонизира мускулатурата, укрепва костите и ставите.

Той представлява комплекс от упражнения, изпълнен с подходящ музикален съпровод и предизвиква положително психо-емоционално въздействие, като поддържа добрата психо-физическа форма.

8. Kangoo jumps

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна формаKangoo jumps е силно мотивираща програма, която представлява интервална тренировка, предназначена да натоварва цялото тяло, изгражда се мускулната сила и издръжливост. Основните упражнения са много лесни и могат да се правят с нарастваща комплексност и интензивност.

Тази програма е предназначена за широката аудитория, дори и за тези, които не са практикували аеробика. Също така е чудесна за спортисти, поради употреба на взривни плиометрични техники.

9. Step aerobics

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна формаСтеп аеробиката е интензивна кардио програма, която включва аеробни упражнения и се изпълняват на степ платформа в танцувален стил, което я прави много приятна и забавна. Те натоварват всички мускулни групи, но предимно бедрата и седалището, които са най-проблемните зони при жените.

Упражненията с гирички „обогатяват” степ аеробиката като оформят мускулите на ръцете, гърдите и гърба. Коремните преси завършват тренировката, стягайки коремната мускулатура.

10. Tae Bo

10 нови спорта, които ще ни вкарат в перфектна лятна формаТае-бо е фитнес система, комбинация от бойни изкуства (таекуондо, бокс, карате) и аеробика. Концентрация, сила, самоконтрол, енергия, грация, дисциплина са само част от думите, които описват тае-бо като спорт.

Терминът тае-бо се състои от две думи „тае“, което на корейски означава „крак“ и е свързан с ритниците и работата за долната част на тялото и „бо“- съкратено от „box“ – идва от бокса и се отнася за комбинациите за горната част на тялото (ударите). Този спорт е отличен начин за изгаряне на калории, придобиване на сила, издръжливост, баланс и координация.