Начало Здраве 10-те най-чести причини за главоболие

10-те най-чести причини за главоболие

1354
главоболие

Главоболието може да е следствие както от стрес, така и от по-простички неща като миризмата на парфюми. Най-често срещаният вид е стягащата болка. При нея сякаш невидима лента се е впила в двете страни на главата, като може да отиде към врата и зад очите.

Този вид главоболие може да трае от минути до дни, но по правило не спира хората от ежедневните им задължения, пише Obekti.

Към момента над 1,6 милиарда хора страдат от стягащо главоболие, като жените са засегнати повече от мъжете.

Ето най-честите причини за него:

1. Емоционално напрежение

Когато сте ядосани, мускулите на врата и главата се стягат и причиняват това главоболие. Дишайте дълбоко и бавно или просто бройте до 10, за да се успокоите. Упражненията, споделянето с приятели за това как се чувствате и релаксацията могат да решат проблема с гнева в дългосрочен план.

2. Стрес

Главоболията, причинени от стрес, обикновено се случват след дълги часове работа и натрупване през седмицата, но обикновено пикът е след събуждане в събота. Спадането на нивата на хормона на стреса причинява бързо отделяне на химически вещества в мозъка, които първо стягат кръвоносните съдове, а след това ги разширяват. Просто решение е да се избягват повече от 8 часа сън и да се прибави повече релаксиране през седмичните дни. Йога, дълбоко дишане и масажи също помагат.

3. Липса на сън

Нередовният сън причинява умора, проблеми с концентрацията, липса на мотивация и болки в мускулите. Поведенческа терапия и смяна на навиците за сън могат да помогнат. Както и спирането на късното гледане на телевизия.

4. Дехидратация

Липсата на вода кара мозъчните клетки да се свиват, което активира рецепторите за болка. Очеводното решение е хидратацията.

5. Сексуално главоболие

То се наблюдава или непосредствено преди, или в момента на оргазма като болката може да трае от минути до няколко дена. Определени болкоуспокояващи, взети преди секс, помагат.

6. Напрягане на очите

Работата на компютър, шофирането, четенето, видео игрите или телевизията могат да причинят умора на очите. Силната, а понякога дори и приглушената светлина могат да причинят напрежение на очите. Симптомите са сухота на очите, замъглаване на виждането и чувствителност към светлина. Правете почивки на всеки 20 минути за по 20 секунди, като гледате надалеч и в друга посока. Сложете топла и влажна кърпа на уморените, затворени очи.

7. Времето

Сивото небе, високите температури и влажността също могат да причинят главоболие. Промените във времето дразнят нервите поради активирането на определени вещества в мозъка. Смяна на мястото в кризисни моменти и болкоуспокояващи обикновено помагат.

8. Стойка

Лошата стойка увеличава напрежението в рамената, врата и гърба, което води до главоболие. Правете почивки от застояли позиции. Физическите упражнение помогат.

9. Пропускане на ядене

Гладът намалява кръвната захар, което причинява главоболия и смени на настроението в повечето хора. Намалете обработените въглехидрати и захарта, винаги яжте закуска . Хапвайте по-малки порции, но по-често.

10. Домакинска работа и миризми

Някои химикали, които се намират в парфюми, спрейове за коса, ароматизатори, почистващи продукти и други могат да отключат главоболие. Очевидното решение е да ги избягвате, проветрявайте често.