Начало Водещи 10 съвета за шофиране през есента

10 съвета за шофиране през есента

1379
шофиране

С настъпването на есента, което вече е съвсем близо, много шофьори, особено при тези с малко опит, се сблъсват със сериозни проблеми и е по-добре да бъдат подготвени предварително за тях, пише Automedia. Да, зимата е много по-опасният сезон за автомобилите, но и есента може да донесе големи неприятности, които не са се пренебрегване.

Децата тръгват на училище

Само след седмица децата ще тръгнат на улицище, което значи, че улиците в градовете ще се напълнят с тях. Съответно се увеличава и трафикът, тъй като голяма част от тях пътуват с автомобили. Идеално решение няма – просто удвоете вниманието си, особено когато преминавате в близост до училища.

Сляпото време на годината

Обкръжаващият ни пейзаж бързо променя цветовете си и потъмнява. Съответно границите на пътя се сливат с неизвестното, а идващите насреща превозни средства започват да ни заслепяват по-често. През лятото не се обръща внимание на това как светят фаровете на другите автомобили, но през есента е важно всеки шофьор да провери тяхното състояние.

Подхлъзване

Денят намалява и улиците стават ввсе по-тъмни. Съответно настилката изсъхва по-трудно, тъй като е не е изложена на толкова светлина, колкото през лятото. Освен това, падналите на пътя листа също могат да бъдат доста коварни и да доведат до опасни ситуации.

Мръсотия

Времето се влошава и ако през топлите летни месеци автомобилът е чист, то през есента за кратко време може да се покрие с мръсотия от пътя. Чистачките не успяват да справят и често размазват натрупаната кал по прозорците. Затова не се притеснявайте да почистите стъклата, преди да тръгнете. Освен това сложете по-качествена течност за чистачките.

Жълти листа

Падащите листа могат да се окажат проблем, особено когато сте паркирали автомобила си под дърво. Те може да попаднат под капака или пък да запушат вентилационната система и въздухозаборниците. Затова, не се притеснявайте, че можете да загубите няколко минути сутрин, за да премахнете листата.

Все повече локви

Не се притеснявайте, да намалите скоростта си, когато наближите водна преграда. Опаснносттите от нея са големиот аквапланинг до удар по двигателя. Също така автомобилът може да се завърти при по-висока скорост, ако левите колела попаднат върху сух асфалт, а десните влязат в локва (или обратното).

По-често измиване

През есента по автомобила започва да се трупа мръсотия, заради която блясъкът на каросерията постепенно изчезва. Решението е проста – по-често посещение на автомивка, като е добре използването на допълнителни защитни вещества, които се нанасят върху каросерията и съответно я предпазват допълнително.

Проверете акумулатора

През есента съществено се увеличава потреблението на електрическа енергия от автомобилите заради светлините, отоплението, подгряването на стъклата и огледалата, както и по-честото изпорзване на чистачките. Ако акумулаторът е изхабен, при падането на температурите навън, особено през нощта, то той със сигурност ще откаже в един момент.

Почистване на багажника

С настъпването на есента е добре да направите ревизия на багажното отделение. Извадете всичко ненужно от него и се подгответе за застудяване. Старите шофьори препоръчват да хвърлите вътре едно яке, което може да ви спаси от студа, ако закъсате някъде нощем.

Налягането в гумите пада

Налягането в гумите на автомобила пада при понижаване на температурите – с около 0,1 бара на всеки 10 градуса. Така че, ако за последен път сте го проверили през лятото и показва 2,3 бара (толкова се счита за нормално), през есенните нощи то постепенно ще започне да спада.

Проверете и самите гуми

Тези, които нямат зимни гуми, могат вече да се замислят за тяхното закупуване, а не да чакат последния момент. Изхабените напълно летни гуми могат да ви навлекат сериозни проблеми, когато навън започне да вали, а температурите спаднат.

Защита от ръждясване

Не е тайна, че автомобилът ръждясва най-силно през зимните месеци. Ако използвате препарати за защита, можете да ги изпозвате още сега, а не да чакате падането на температурите. Това се отнася за собствениците на по-стари коли, тези с новите автомобили няма от какво да се притесняват.

предишна статияМилиардерът Джак Ма напуска Alibaba на 54 години и излиза в пенсия
следваща статияУчени посочиха най-полезния зеленчук и обясниха защо