Начало Здраве 10 симптома, от които НЕ трябва да се страхувате

10 симптома, от които НЕ трябва да се страхувате

7853
симптоми

Доста често говорим за това, че трябва да се отнасяме отговорно към здравето си и кои симптоми не бива да пренебрегваме. Но и тук има граници. Когато стремежът да се грижите за себе си, прераства в страх да не се разболеете, всяка малка промяна може да се възприема като ужасен симптом, пише Zdrave.to. Това се случва не само при хипохондрия, но и поради недостатъчно познаване на човешкото тяло. Затова решихме да ви разкажем за десет симптома, които не са толкова страшни, колкото изглеждат.

1. Болка в гърдите

Острата болка в гърдите, която не ни позволява нормално да вдишаме, издишваме или да се движим, е ужасно плашеща – струва ни се, че “сърцето ни ще се пръсне“. Но най-често причина за тази болка е невралгията – дразнене на един от междуребрените нерви. Разграничаването на тези две състояния е съвсем просто: невралгичната болка се засилва при дишане, смях или движение, а болката, свързана с проблеми със сърцето, остава притискаща, пареща, дърпаща и не се влияе от промяна в позата или начина на дишане. Сърдечната болка се нарича стенокардия и се усеща най-вече зад гръдната кост. Стенокардията е основателна причина да потърсите спешна помощ.

Междуребрената невралгия често се появява след сън, когато мускулите все още не са се раздвижили. Например, при рязко ставане от леглото или обръщане настрани. Случва се, болката в гърдите да се появи и след интензивно физическо натоварване. Такава болка преминава бързо. Може да си помогнете с разтягания и внимателни движения.

2.Вагинални секрети

Малко количество кремаво-бели или прозрачни секрети през всеки ден от менструалния цикъл е физиологична проява. Отделяните секрети помагат на влагалището и вулвата да функционират нормално и да поддържат здравето на микрофлората. Консистенцията може да варира в зависимост от фазата на цикъла.

Ако секретите станат жълти, сиви или зеленикави, много по-обилни са или сте започнали да усещате неприятна миризма – трябва да посетите лекар. Причините могат да бъдат различни – от инфекции, предавани по полов път, до вагиноза или вагинит, причинени от високите температури и жегата през лятото, тесни дрехи или лоша хигиена (например, когато сте сред природата). Гинекологът ще ви ориентира кои от средствата за интимна хигиена са най-подходящи за вас.

3.Лош дъх от устата сутрин

Вече сме споменавали в други статии, че в повечето случаи лошият дъх от устата е причинен от стоматологични заболявания и е по-малко вероятно да е свързан с болести на стомаха, уголемени сливици, синузит или с начина на хранене. Всичко това се отнася за ситуации, в които миризмата се усеща през деня, а след миене на зъбите не изчезва или бързо се появява отново.

Сухота в устата, неприятни усещания и миризма на “застояло” непосредствено след сутрешното събуждане, е нещо друго и е напълно нормално, дори за хора със здрави зъби и отлична хигиена. Причината е в това, че слюнчените жлези действат активно през деня, но през нощта се произвежда по-малко слюнка. Сухата среда насърчава размножаването на бактерии, които отделят летливи серни съединения с неприятна миризма. За да освежите дъха си, обикновено е достатъчно да си изплакнете устата или да си измиете зъбите. В дългосрочен план най-добре ще е да спрете цигарите, ако сте пушач, и да не прекалявате с алкохола – това ще допринесе не само за сутрешното усещане за свежест, но и за предотвратяването на различни заболявания.

4.Температура, различна от 36,6 градуса

Един от широко разпространените митове, наследен от медицината по време на социализма, е, че единствената нормална телесна температура е 36,6 градуса. По някаква причина тогава не са се вземали предвид нито дневните колебания, нито индивидуалните различия. Всъщност, нормалната телесна температура е целият спектър от около 36,1 до 37,2 градуса, а в рамките на деня може да варира до около половин градус.

Температурата зависи от мястото на измерване. Резултатът може да бъде повлиян от чисто технически причини, като калибриране на индивидуалния термометър – затова е по-добре да използвате един и същ термометър при проследяване на промените в температурата по време на заболяване.

5.Точки и набраздявания по ноктите

“Диагностиката по ноктите” е изключително популярно явление в интернет. В списъка с причините за появата на точки, набраздявания и петна, често се посочва анемията, сърдечната недостатъчност, увредената бъбречна функция и много други не толкова безобидни състояния. Но трябва да имате предвид, че при такива сериозни нарушения страдат не само ноктите и е малко вероятно те първи да привлекат вниманието. Ако са се появили някакви промени и пигментации на един или повече от ноктите, на фона на пълно здраве, човек не трябва да се плаши – те почти сигурно са причинени от малка локална травма например, докато сте си правили маникюра.

6.Косопад след раждане

Интензивната загуба на коса, която започва три до четири месеца след раждането, е естествено състояние, за което не си струва да търсите причина в шампоана или въображаемия недостиг на витамини. В действителност косата ви няма да стане по-рядка, отколкото е била преди бременността – ще опадат само “натрупаните” през това време косми. По време на бременността, поради хормонални промени, фазата на покой на космите става по-дълга и няколко месеца след раждането голямо количество косми навлизат едновременно във фазата на опадането. Не си струва да се притеснявате за самата коса, а и опитите ви с прилагането на различни терапии да се справите с проблема, ще се окажат неефективни – просто ще трябва да изтърпите този период.

7.Увеличени лимфни възли

“Появата” на невидим преди това лимфен възел плаши много хора, като ги кара да заподозрат най-лошото – левкемия или друго онкологично заболяване. Всъщност, тези заболявания са изключително редки, а и лимфните възли не се появяват и не изчезват, а понякога се увеличават по размер вследствие на по-интензивната си работа. Причина може да бъде всяко заболяване като настинка например, когато лимфната система е под повишено натоварване. Понякога лимфните възли са видими или лесно осезаеми при здрави хора, особено при по-слабите.

С повишено внимание трябва да се отнасяме в случаите на постоянно увеличаване на лимфните възли до 2-3 см или повече (нормалният размер на тези структури е до 1 см), на увеличените лимфни възли от различни групи и липсата на явни причини за това.

8.Закъсняла менструация

Смята се, че колебанията на менструалния цикъл в интервала от 21 до 35 дни – не е отклонение. Причина за това може да е стрес, поради промяна в климата, по-дълъг полет, промени в начина на хранене и активността – точно по тази причина нарушенията в “графика” на менструацията се случват най-често по време на почивката.

Причина, без ясно изразено начало, може да бъде и появата на пременопаузата – период на постепенна подготовка на организма за менопаузата. Това състояние може да започне около тридесет и пет или четиридесет години именно с нередовна менструация. За да контролирате този процес и да поддържате здравето си в добро състояние, по-добре е да се обърнете към гинеколог-ендокринолог.

9.Забравяне

Ако от време на време, отивайки в другата стая, не помните защо сте отишли там – не се паникьосвайте; най-вероятно това не е болестта на Алцхаймер. Забравянето може да е причинено от недоспиване, стрес и претоварването с работа, а опитите да се отпуснете с помощта на алкохола също не допринасят за подобряване на паметта и концентрацията. Друга причина може да бъде приемането на лекарства: някои антидепресанти, средства срещу киселини или антиалергични лекарства.

За да запазите паметта си във форма, най-добре е да се опитате да премахнете причините за забравянето: да спазвате хигиена на съня и поне частично да намалите натоварването. За краткосрочното запаметяване има няколко трикове. Например списъкът с продуктите, които трябва да си купите, може да разпределите в съзнанието си като ястия, които искате да сготвите, (но може просто да записвате всичко на листче или в телефона).

10.Целулит и стрии

Ще ви напомним, че целулитът не е болест и не е дефект, а особеност на кожата, присъща на повечето жени и за някои мъже. Стриите се срещат при почти 90% от хората и при двата пола. В интерес на истината, може леко да изплашат човек при първата си поява: пресните стрии са обикновено червени или виолетови, но с течение на времето стават по-малко забележими.

Тези състояния няма как да се “излекуват”, а и съветите за възможната им профилактика са съмнителни – за тази цел трябва да се изключат всякакви хормонални колебания, свързани с пубертета. Редовната физическа активност и разнообразната диета са основа за поддържане на мускулите и кожата в оптимално състояние и по никакъв начин не влияят върху стриите и целулита. Проблемът дори не е в това, че добрата физическа форма ще направи целулита по-малко забележим – тя ще ви помогне да заобичате тялото си и да престанете да обръщате внимание на въображаеми “недостатъци”.