Начало Свят Яхия Синуар е новият ръководител на „Хамас“

Яхия Синуар е новият ръководител на „Хамас“

39
Яхия Синуар
Яхия Синуар / Снимка: БТА

Предавайки от БТА, „Хамас“ обяви, че Яхия Синуар вече ще ръководи цялата организация, след като Исмаил Хания бе убит в Техеран миналата седмица.

„Хамас“ обяви, че Яхия Синуар е новият водач на политическото бюро на движението, незабавно след обявлението за неговото назначение.

След като бе определен за лидер, бяха изстреляни ракети към Израел от ивицата Газа. „Хамас“ взе отговорност за атаките.

След убийството на Исмаил Хания, Синуар е назначен за новия лидер на „Хамас“. Иран и „Хамас“ обвиняват Израел за смъртта на Хания, макар че Израел не е коментирал този въпрос.

„Хамас“ изпраща „силно послание“ към Израел с назначаването на Синуар, десет месеца след започването на войната в Газа.

Яхия Синуар, известен като “Касапинът от Хан Юнис”, е считан за “мозък” на атаката на Израел от октомври миналата година.

През шест години той е оглавявал военното крило на „Хамас“. След размяната си с израелския затворник Гилад Шалит, той става все по-влиятелен в групировката.

Синуар беше подценен от Израел, което се оказа грешка. Той заплашва многократно да унищожи Израел и поддържа близки отношения с Иран.

Израел обвинява Синуар за организирането на атаката на „Хамас“ срещу израелски територии миналата година.

„Хизбула“ поздрави Яхия Синуар за назначението му за нов лидер на „Хамас“. Групировката добави, че това показва, че убийствата на лидери от Израел не успяват да постигнат целите си.

Израелският министър на външните работи Израел Кац обяви, че Синуар трябва да бъде „елиминиран бързо“.

Прочетете още международни новини тук