Начало Водещи Явор Божанков: Борисов ни прати на избори единствено по волята на Пеевски

Явор Божанков: Борисов ни прати на избори единствено по волята на Пеевски

44
Явор Божанков
Явор Божанков
Снимка: Архив

Добрата новина – няма правителство на Делян Пеевски и Бойко Борисов; лошата – няма правителство. Това е седмият път, в който ГЕРБ не може да състави правителство. Трябва да го кажем – Борисов не може да управлява, дори заедно със своя приятел. Това заяви Явор Божанков от „Продължаваме промяната”-„Демократична България” пред бТВ.

Има много по-важни теми за България от пенсионирането и оцеляването на Бойко Борисов. Той ни се кара от сутрин до вечер, обижда ни във всяка изява, никога не е имал намерение да прави правителство с нас. Този кабинет бе заявка, че той за нищо не съжалява – те паднаха от власт с масовите протести през 2020 г., а той ни предложи същите тези министри, казвайки: „За мен нищо лошо не е станало, ей сега ще ви върна към онова време“, каза Божанков.

„Борисов, единствено заради волята на Пеевски, ни прати на избори. Сметките им обаче не излязоха. Подценихме до каква степен ГЕРБ са зависими от ДПС. Виждаме, че в ДПС не може да сложим всички под общ знаменател, така че тук говорим за Пеевски – той има депутати и в групата на ГЕРБ. Разговорът ни с ГЕРБ е невъзможен, защото там друг човек взима решенията”, каза още депутатът от ПП-ДБ.

„Нямам представа дали вторият мандат ще дойде при нас, но ако ни бъде връчен, ще се отнесем с цялата си отговорност към него. Всичко, което пишеше в споразумението ни, ще важи и сега. Имаме повече от един председател на формацията – не фиктивно, а наистина, и всички от коалицията ще обсъдят как точно да се действа с втория мандат. Няма да отстъпим и крачка от нашите приоритети”, подчерта той.

Божанков е категоричен, че лидерът на „Възраждане” не е разговарял с „ключови” фактори от ПП-ДБ, както твърди.

„Партията е като руски радиоактивен отпадък”, допълни Божанков.