Начало Новини Юрген Клоп беше атакуван с транспаранти от феновете на родния си клуб...

Юрген Клоп беше атакуван с транспаранти от феновете на родния си клуб Майнц заради решението да започне работа в компанията "Ред Бул"

39
Юрген Клоп беше атакуван с транспаранти от феновете на родния си клуб Майнц заради решението да започне работа в компанията "Ред Бул"

Юрген Клоп беше яростно критикуван от феновете на бившия си клуб Майнц, където е преминала голяма част от кариерата му като футболист, заради решението да започне работа в компанията за енергийни напитки „Ред Бул“, контролираща отбори по целия свят.

Привържениците на Майнц използваха перфектна възможност – домакинството на тима срещу един от тези тимове РБ Лайпциг, за да издигнат плакати, насочени към явно бившия им любимец.

„Забрави ли всичко, което ти дадохме?“, питаше един огромен транспарант зад една от вратите, визирайки сълзливата му прощална реч, когато напусна клуба след 18 години като играч и треньор през 2008-а година. „Ти луд ли си?“, питаше друг плакат, опитвайки игра на думи с името на Клоп, използвайки немската дума „bekloppt“ за луд човек. Трети пък си беше направо негов цитат, но сега насочен към автора му – „Харесвам хората, докато не ме разочароват“.

На 9-и октомври компанията за енергийни напитки обяви, че назначава Юрген Клоп като наблюдаващ развитието на отборите, които са под техен контрол и дейността му започва от 1-и януари. Отбори на „Ред Бул“ са европейските РБ Лайпциг (Германия) и РБ Залцбург (Австрия), както и РБ Брагантино (Бразилия), Ню Йорк Ред Булс (САЩ), Ред Бул Гана, а от година и половина и Омия Ариджа от Япония. „Ред Бул“ като компания също така има миноритарен дял в английския Лийдс, а очакванията са да подкрепят и намеренията на френски богаташ във втородивизионния ФК Париж, също с миноритарен дял.

След като напусна Майнц 05 през 2008-а година, той направи повече от успешна треньорска кариера в Борусия (Дортмунд) и английския Ливърпул, където сложи край на 30-годишното чакане за титла в Англия.

Традициите в управлението на футбола в Германия са категорично против комерсиализирането на отборите с влияние на една корпорация или крупен бизнесмен. Така например отбори като Хофенхайм (поддържани от софтуерния гигант SAP), Волфсбург (със спонсорството на „Фолксваген“), а вече и РБ Лайпциг са обект на крайно враждебно отношение.