Начало Анализ Ще влезе ли Русия във война с НАТО до края на десетилетието?...

Ще влезе ли Русия във война с НАТО до края на десетилетието? Три възможни сценария

34
Война в Украйна

Руските сили ще са в позицията да атакуват територията на НАТО най-късно до края на това десетилетие. Това твърдение беше заявено от директора на германското разузнаване Бруно Кал.

„Руските сили би трябвало да са в позиция да започнат нападение срещу НАТО най-късно до края на това десетилетие“, заяви той пред парламентарна комисия в Берлин.

На този фон НАТО започва ежегодното си ядрено учение, в което през следващите две седмици ще участват около 2000 военнослужещи от осем военновъздушни бази. В учението ще вземат участие 60 самолета, сред тях са изтребители, способни да транспортират американски ядрени бомби, разположени в Европа, и бомбардировачи с далечен обсег, както и самолети за наблюдение и зареждане с гориво.

В ученията няма да бъдат използвани бойни оръжия, заявиха от НАТО.

На този фон Кремъл заяви, че ученията нагнетяват напрежение.

Възможно ли е обаче отношението между Русия и НАТО да ескалират до война? 

Институтът RAND, който се занимава с изследвания в областта на сигурността и отбраната, очертава три възможни сценария за ескалиране на напрежението и излизане на войната между Русия и Украйна от нейните граници.

Руски удар в Украйна, който да порази служители на НАТО, може да ескалира напрежението.

В този случай се разглежда и възможността такъв удар да не е преднамерен, но такова обяснение няма да бъде прието от никоя държава член на алианса.

Такъв инцидент може да доведе до политически натиск за атака срещу Русия или дипломатически искания за колективен отговор на НАТО.

Путин може да изчака да види как НАТО отговаря или се опитва да предотврати всяка атака като първо удари способностите на НАТО.

Втори възможен сценарий са агресивни руски маневри срещу американски военни.

Такъв инцидент е по-вероятен при ескортиране на пилотирани от американски пилоти самолети за наблюдение и разузнаване в района на Черно море. Подобни случаи са известни вече, но нещата бързо могат да излязат от контрол, ако американски пилот бъде свален.

Подобна ситуация ще доведе до огромен натиск над политиците в САЩ за предприемане на отговор, като например сваляне на руски самолет или удар по база, която поддържа такива полети. Това от своя страна ще доведе до ответни удари от Русия и ситуацията бързо може да ескалира.

Повишаването на нивото на готовност и на способности за удари на далечни разстояния и по обекти на руската граница, съпроводено с влизането на Украйна в НАТО, може да убеди Москва за това, че алиансът влиза пряко в конфликта.

Руският президент Владимир Путин може да реши да настоява за прекратяване на огъня, но може също така да вземе решение за „превантивни“ удари по цели на НАТО. Оправданието на Кремъл ще бъде изваждане на НАТО-вски способности извън строя или възпиране на бъдеща интервенция на територията на страната.

Подобна реакция от страна на Русия би могла да възпре НАТО от по-нататъшни удари, но също така е много вероятно да бъдат планирани по-нататъшни военни действия за отговор.

Други възможни сценарии

Често Молдова е посочвана като следваща цел на руските сили. Държавата е гранична на Украйна, не е член на НАТО и е слабо въоръжена. Подобен удар обаче, би въвлекъл НАТО в конфликта, тъй като в Молдова населението е с преобладаващо румънско самосъзнание.

Ако Румъния реши да се намеси, за да защити населението, това също би могло да въвлече страната, а оттам и НАТО в конфликт с Русия.

На този фон Румъния е една от най-бързо превъоръжаващите се държави в Югоизточна Европа. Страната разполага с модерна противовъздушна система HIMARS, обнови пехотата си с нови бойни машини „Пираня“ 5. Очакванията са страната да поръча американски танкове „Ейбрамс“, а на този фон страната вече е включена в програмата за придобиване на модерните американски изтребители F-35.

Сред по-малко вероятните сценарий е включен и такъв за използването на химическо оръжие в Украйна. Подобен развой на събитията би довело до мотивиране на държавите членки на НАТО да убедят Украйна за провеждането на преговори.

Съществува и вариант за руски ядрени удари по Украйна, което е „привлекателна“ опция за Путин и вътрешния му кръг. Пред такъв вариант има много технически и оперативни проблеми, но в крайна сметка един такъв ход на Русия може да има ефект върху опитите на НАТО да въздейства на Украйна за прекратяване на огъня и постигане на споразумение.